Antena 3 CNN Economic Biz News 50 de universităţi mai aproape de viitor prin proiectul INSERT

50 de universităţi mai aproape de viitor prin proiectul INSERT

50 de universităţi mai aproape de viitor prin proiectul INSERT
07 Feb 2014   •   17:25

Proiectul „Managementul corelării sistemului de învăţământ cu piaţa muncii” se apropie de final. Cele 50 de universităţi implicate în proiect (42 de universități de stat şi 8 private) s-au întâlnit la Sinaia, în perioada 24-26 ianuarie 2014, cu stakeholderi ai pieței muncii şi membri ai echipei de implementare la un eveniment-bilanț care a vizat atât o analiză a gradului de atingere a obiectivelor proiectului, cât și crearea unui un cadru viabil de sustenabilitate a acestuia. Aproximativ 100 de participanţi s-au implicat în dezbaterile universitate – reprezentanţi al mediului economic - absolvenţi - echipă de proiect privind responsabilitatea comună în vederea integrării acestora din urmă pe piața muncii, dar şi despre utilitatea și eficiența instrumentelor de monitorizare a inserției absolvenților furnizate prin proiect universităților beneficiare.

Prezent la conferinţa finală a proiectului, Gabriel Liviu Ispas, Secretar general adjunct în Ministerul Educaţiei Naționale a afirmat: „Este nevoie de susţinerea transformărilor care generează o nouă dezvoltare universitară şi mă refer în mod special la proiectul INSERT. Calificările şi competenţele furnizate de universitate trebuie să se bazeze pe realitatea pieţei muncii, iar dintre mesajele care ne vin dinspre aceasta, următorul nu poate fi ignorat: există decalaje între calificările şi competenţele solicitate de angajatori. Susţin aşadar, acest proiect. Avem instrumente, avem logistica necesară prin intermediul diverselor proiecte care s-au bucurat de finanţarea POSDRU, este momentul să analizăm unde ne aflăm, ce transformări se cer şi să le facem.”

„Am creat şi pus la dispoziţia universităţilor instrumente teoretice şi practice de monitorizare şi evaluare a inserței absolvenţilor pe piaţa muncii, a declarat Florin Popa, manager de proiect în Ministerul Educaţiei Naționale. Sunt mândru de platforma informatică www.joburi-absolventi.edu.ro , va fi o cheie utilă de interpretare a unor stări de fapt în universităţile noastre. Învățământul superior trebuie să satisfacă concomitent cerințele individuale de formare cu cele ale pieței muncii. Universitățile vor avea acces la informații reale despre poziționarea absolvenţilor lor în raport cu piaţa muncii, putând astfel evalua periodic gradul de adecvare a competenţelor dobândite în raport cu exigenţele angajatorilor”.

Participanții invitați la dezbateri au apreciat inițiativa proiectului de a furniza universităților instrumente de monitorizare a inserției absolvenților pe piața muncii, care pot fi utilizate și în sustenabilitatea proiectului pentru culegerea, raportarea și interpretarea de date relevante la nivel local.

Proiectul a fost implementat de către Ministerul Educației Naționale (în calitate de beneficiar) alături de partenerii: Centrul Național de Pregătire în Statistică, Institutul Național de Cercetare Stiințifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale şi ÖSB Consulting GmbH Austria. „Managementul corelării sistemului de învăţământ cu piaţa muncii” este finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Valoarea totală a proiectului este de 13.996.694 lei, din care 10.606.298 valoare asistenţă nerambursabilă şi 3.168.115 lei contribuţia beneficiarului.

Mai multe detalii pe www.insert-student.ro.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close