Antena 3 CNN Economic Biz News ANTENA3.RO LIVE. Adrian Mănuțiu, despre o posibilă criză economică și despre creșterea salariilor

ANTENA3.RO LIVE. Adrian Mănuțiu, despre o posibilă criză economică și despre creșterea salariilor

ANTENA3.RO LIVE. Adrian Mănuțiu, despre o posibilă criză economică și despre creșterea salariilor
29 Iun 2017   •   15:15

Cât o să fie euro? În ce monedă să ne ținem - dacă avem, bineînțeles - economiile? Vine sau nu vine o nouă criză economică? 

E sau nu momentul să ne facem credit pentru casă? De ce creșterea economică nu se simte și în casa noastră?

Ce pensie o să aibă cei care au acum în jur de 40 de ani? Ne facem sau nu asigurări private și, cel mai important, când ne cresc salariile?

Adrian Măniuțiu a oferit răspunsuri la toate aceste întrebări ale Mariei Coman, la Antena3.ro LIVE.

Adrian Mănuțiu, despre pensii

Dacă ne uităm la promisiunile făcute de PSD și acum avem deja un nou Guvern, avem cinci luni în care nu s-au făcut pașii primordiali. ajungi la rezultate. Dacă sarcina totală crește.

Pilonul doi de pensii era peste pilonul unu. Recomandarea pe care aș face-o este ca acest pilon doi să fie mutat către privat. Este un sistem în creștere, care este ținut în viață artificial.

Spre deosebire de un sistem public care e garantat, în sistemul privat, banii pot fi pierduți.

Adrian Mănuțiu, despre criza economică

În România e o problemă independentă față de ceea ce se întâmplă în afară. Avem un deficit de creștere. Și tot de la investiții vor tăia. Politica pe care mergem acum este lipsită de sustenabilitate. Criza e datorată de o creștere, care nu știu cât este de sănătoasă.

Trăim creșterea dintr-un consum pe care îl alimentăm din importuri. Nu investim la nivel infrastructural. Nu există nicio viziune.

De câți ani auzim de acele spitale regionale?

De mulți ani. Toată promisiunea unei construcții mirobolante s-a bazat pe această guvernare.

Dacă cheltuim prea mult decât ne permitem, riscăm penalizări. Nimeni nu spune că dacă ar fi să comparăm cu ce s-a întâmplat ăn ultima perioadă, sumele ar trebui să fie mult mai mari.

Ce poți să faci tu ca om obișnuit ca să îți asiguri ceva, în ce îți ții banii?

În teorie, trebuie să îți asiguri o sursă de venit. Există soluția unor asigurări de viață, dar cred că modalitățile prin care fiecare poate pune de-o parte, există viarianta de a investi într-un apartament. Să ai ceva fizic, pe care îl poți închiria. Investiția impobiliară e o variantă. E o formă mai sigură decât a plasa banii ăștia pe piața de capital. Ai apartamentul ăla pe care dacă îl plătești, îl poți avea în caz de ceva.

Mai este o variantă, aurul. Aurul este cel mai constant plasament. Are o putere de cumpărare ca și cu mulți ani în urmă. Poți să începi să îți cumperi aur începând de la un gram.

Cum apar crizele?

Crizele nu apar din cauza oamenilor de rând, de obicei sunt niște domni, care activează pentru propriul profit și vor să își maximizeze acel profit. Pe de altă parte, nimeni care are o firmă nu trebuie condamnat. Trebuie să existe un cadru legal care să nu mă lase să forțez dincolo de limitele normale.

Eu vreau să îl văd pe politicianul care spune că străinii exportă profit. Nu a venit nimeni că facă ceva ilegal. Nu e suficient să îl arăți cu degetul, trebuie să te asiguri și tu dacă legea e respectată.

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close