Antena 3 CNN Economic Biz News Ce se află de fapt în spatele scăderii preţului la petrol. "Este un risc major"

Ce se află de fapt în spatele scăderii preţului la petrol. "Este un risc major"

Ce se află de fapt în spatele scăderii preţului la petrol. "Este un risc major"
de O.P.    |    03 Dec 2014   •   08:38

Scăderea prețului la petrol va stimula avansul economiei mondiale, dar prezintă riscuri pentru statele producătoare, inclusiv Rusia, a afirmat, luni, la Washington, directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, acesta fiind primul comentariu al oficialului FMI după declinul de 18% al țițeiului înregistrat luna trecută, transmite Bloomberg.

Pentru Rusia, scăderea reprezintă 'o amenințare semnificativă, care se adaugă fragilității și vulnerabilității economiei, iar ei știu asta. Rămâne de văzut care va fi reacția', a declarat șeful FMI, la o conferință organizată de Wall Street Journal.

Un declin de 30% al prețului țițeiului are ca rezultat o sporire de 0,8% a avansului celor mai importante economii și probabil de 0,6% pentru SUA, a explicat Lagarde. Deși exportatorii sunt afectați, 'per total reprezintă un câștig net'.

Petrolul și gazele naturale reprezintă 68% din exporturile Rusiei și 50% din bugetul său federal. Moscova a pierdut anul acesta aproape 90 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare, echivalentul a 4,5% din PIB. Rubla rusească a coborât, luni, la un nou minim istoric în raport dolarul, trecând pentru prima dată în istorie pragul de 50 de ruble pentru un dolar, pe fondul scăderii prețului petrolului și al sancțiunilor economice impuse Rusiei de statele occidentale.

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close