Antena 3 CNN Economic Biz News Cum a ajuns Grecia să ţină FRÂIELE economiei UE. "Trebuie să facem un compromis"

Cum a ajuns Grecia să ţină FRÂIELE economiei UE. "Trebuie să facem un compromis"

Cum a ajuns Grecia să ţină FRÂIELE economiei UE. "Trebuie să facem un compromis"
de O.P.    |    31 Mar 2015   •   08:27

Premierul elen Alexis Tsipras a afirmat luni că încearcă să ajungă la "un compromis cinstit" cu creditorii țării, însă fără să fie dispus la orice concesie și apreciind în continuare că este necesară o renegociere a datoriei Greciei, notează AFP.

"Căutăm un compromis cinstit cu partenerii noștri. Dar să nu vă așteptați să semnăm o capitulare fără condiții. Pentru asta, suntem atacați fără milă, dar este și motivul pentru care societatea ne sprijină", a declarat șeful stângii radicale de la tribuna parlamentului.

Guvernul condus de Alexis Tsipras avea programată luni seară o dezbatere în parlament pentru a face bilanțul primului acord semnat pe 20 februarie între Atena și creditorii săi și a evalua perspectivele acestuia. Punerea în aplicare a acordului, care prevede prelungirea timp de patru luni a împrumuturilor internaționale, impune totodată guvernului să prezinte o nouă liste de reforme.

Prim-ministrul a afirmat că a înaintat instituțiilor creditoare o listă de reforme "reale" care vor face din Grecia o țară "modernă". Printre aceste măsuri, Alexis Tsipras a citat lupta împotriva contrabandei cu țigări și benzină, fraudelor la TVA și verificarea conturilor bancare din străinătate.

De asemenea, el a reiterat necesitatea unei renegocieri a importantei datorii publice a țării (177% din PIB), fără care "achitarea acesteia va fi imposibilă". Discuția în cauză cu finanțatorii — Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional — "se va deschide în timp util pentru a ajunge în iunie la un nou contract de dezvoltare" pentru țară.

×
Subiecte în articol: Grecia zona euro
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close