Antena 3 CNN Economic Biz News Cutremur pe piața bancară din România. Euro, la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani

Cutremur pe piața bancară din România. Euro, la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani

Cutremur pe piața bancară din România. Euro, la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani
Sursa foto: Foto: pixabay.com
08 Mar 2017   •   13:42

CURS VALUTAR. Banca Națională a României (BNR) a cotat un euro la 4,5512 de lei/unitate, cu 0,33% mai mult decât marti. Este cea mai mare valoare din 16 iulie iunie 2012.

Totodată, dolarul american este cotat de BNR la 4,3105 de lei/unitate, iar francul elvețian la 4,2541 de lei/unitate.

Singurul care a scăzut este prețul gramului de aur. BNR a anunțat că acesta este 168,1443 de lei, față de 168,8233 de lei, cât a fost miercuri.

Analistul economic Constantin Rudnițchi a afirmat, la Antena 3, că evoluția euro se datorează influențelor externe.

BNR ar putea fi înclinată să lase cursul în sus pentru a susţine economia

Cu toate acestea, analiştii de la ING Bank România arată, într-un raport publicat miercuri, citat de news.ro, că majorările salariale recente decise de Guvern, mai ales majorarea salariului minim pe economie, sunt decuplate de productivitate şi au adus riscuri pentru competitivitatea României, astfel că Banca Naţională a României (BNR) ar putea fi înclinată să lase „zona de echilibru” să urce spre 4,50-4,60 lei/euro, de la 4,44-4,54 lei/euro până acum.

"Creşterile salariale recente, mai ales ale venitului minim, decuplate de câştigurile de productivitate, au adus riscuri pe zona competitivităţii. Astfel, BNR ar putea fi înclinată să mute „zona de echilibru” mai sus, poate către 4,50-4,60 (lei/euro), într-o tentativă de a susţine gradual creşterea economică", afirmă analiştii ING Bank.

Guvernul a majorat salariul minim pe economie cu 16% de la 1 februarie, de la 1.250 lei la 1.450 lei brut, fără niciun studiu de impact al măsurii, în condiţiile în care patronatele au avertizat că măsura ar putea genera şomaj şi falimente mai ales în judeţele sărace şi în sectoarele cu forţă de muncă puţin calificată, în care salariile sunt mici. 

 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close