Antena 3 CNN Economic Biz News Jeffrey Franks: Un nou acord cu FMI va include noi reforme pe piaţa muncii şi a investiţiilor

Jeffrey Franks: Un nou acord cu FMI va include noi reforme pe piaţa muncii şi a investiţiilor

Jeffrey Franks: Un nou acord cu FMI va include noi reforme pe piaţa muncii şi a investiţiilor
Sursa foto: Foto: Intact Images
16 Dec 2010   •   13:28

Un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional va include noi reforme structurale privind forţa de muncă, infrastructura şi investiţiile, a declarat şeful misiunii Fondului în România, Jeffrey Franks pentru Bloomberg.

Conducerea statului şi-a exprimat interesul pentru încheierea unui acord preventiv cu Fondul după încheierea actualului pachet de finanţare în aprilie. În cazul unui acord preventiv, statul poate accesa fonduri în cazul unor probleme neprevăzute.

"Este clar că statul nu a fost complet restructurat. Există sectoare ale econmiei pe care România trebuie încă să le reformeze pentru a atinge nivelul de flexibilitate şi productivitate de care are nevoie", a declarat Franks, într-un interviu acordat Bloomberg.

Potrivit acordului actual, board-ul FMI se va întâlni lpe data de 7 ianuarie pentru a evalua progresele României.

"O întârziere de o săptămână sau două nu ar avea un impact semnificativ asupra noului aranjament. Intenţionăm, în continuare, să ne întoarcem pentru a negocia un acord în prelungirea celui existent, în ideea că noua înţelegere ar putea intra în vigoare din aprilie", a spus el.

Franks este de părere că România şi-a schimbat imaginea de "elev mediocru" după ce Guvernul a supravieţuit voturilor de neîncredere şi protestelor pentru a respecta cererile FMI privind reducerea cheltuielilor şi a numărului de angajaţi.

"România avea o reputaţie de a fi un elev destul de mediocru în privinţa finalizării reformelor, iar acest program a schimbat această imagine. Este văzută acum ca o ţară care a făcut eforturi enorme în pofida unei situaţii dificile pentru a încheia reforme dificile, dar necesare", a mai spus şeful misiunii FMI în România.

Potrivit prognozelor Bloomberg, economia României va înregistra o contracţie de 1,9% în acest an, în timp ce restul Europei iese din criză, alimentând astfel criticile potrivit cărora respectarea cererilor stricte ale FMI şi UE menţine ţara în recesiune, notează Bloomberg.


 

×
Subiecte în articol: Jeffrey Franks FMI acord cu FMI reforme
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close