Antena 3 CNN Economic Biz News Mugur Isărescu, vești optimiste pentru români: Rata anuală a inflației revine în teritoriu pozitiv, în primul trimestru din 2017

Mugur Isărescu, vești optimiste pentru români: Rata anuală a inflației revine în teritoriu pozitiv, în primul trimestru din 2017

Mugur Isărescu, vești optimiste pentru români: Rata anuală a inflației revine în teritoriu pozitiv, în primul trimestru din 2017
Sursa foto: Foto: Agerpres
06 Ian 2017   •   16:38

Rata anuală a inflaţiei va reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului 2017, însă nivelul va fi inferior celui estimat în cea mai recentă prognoză pe termen mediu, a declarat vineri guvernatorul Bănci Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a deciziilor de politică monetară adoptate de Consiliul de Administraţie al instituţiei, potrivit Agerpres.

"Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva revenirii ratei anuale a inflaţiei în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului 2017, simultan cu reluarea creşterii ei, pe fondul epuizării impactului tranzitoriu al reducerii la 20% a cotei standard a TVA, al excedentului de cerere agregată şi creşterii costurilor salariale unitare. Palierul pe care rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se poziţioneze este totuşi inferior celui evidenţiat în cea mai recentă prognoză pe termen mediu", a explicat guvernatorul BNR.

Totodată, în comunicatul emis după şedinţa Consiliului de Administraţie se remarcă faptul că rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna noiembrie 2016 la -0,7%, uşor sub nivelul prognozat, după ce în luna octombrie ajunsese la -0,43%.

"Readâncirea ratei anuale a inflaţiei în teritoriu negativ s-a datorat, în principal, scăderii dinamicii preţului produselor din tutun şi impactului reducerii tarifelor poliţelor RCA", a mai spus Mugur Isărescu.

În plus, decizia BNR a fost luată în contextul în care creşterea economică a încetinit în trimestrul III 2016, temperarea fiind mai pronunţată decât cea previzionată.

"Dinamica anuală a PIB s-a redus la 4,4% (de la 6% în trimestrul II), exclusiv ca urmare a decelerării creşterii cererii interne, pe seama ambelor componente, consum şi investiţii. Contribuţia negativă a exportului net s-a restrâns semnificativ, pe fondul scăderii mult mai ample a dinamicii importurilor în raport cu cea a exporturilor de bunuri şi servicii. Din perspectiva ofertei, serviciile au redevenit cel mai dinamic sector, continuând să deţină cea mai mare contribuţie la creşterea economică", se mai arată în comunicatul BNR.

Pentru perioada următoare, riscurile la adresa perspectivei inflaţiei provin din mediul intern şi extern, subliniază BNR. "Pe plan extern, se remarcă riscuri legate de creşterea economică a zonei euro, problemele sistemului bancar european, negocierile pentru Brexit, precum şi riscurile privind evoluţia preţului petrolului şi al altor materii prime", a mai spus Isărescu.

 

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu inflatie BNR
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close