Antena 3 CNN Economic Biz News Teodorovici: Deficitul se reduce la 2% în urma amendamentelor aduse la Codul fiscal

Teodorovici: Deficitul se reduce la 2% în urma amendamentelor aduse la Codul fiscal

Teodorovici: Deficitul se reduce la 2% în urma amendamentelor aduse la Codul fiscal
Sursa foto: Foo: Agerpres
20 Aug 2015   •   14:01

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, că deficitul bugetar va scădea la aproximativ 2% în urma reducerii treptate a TVA şi a eliminării supraaccizei la carburanţi abia din 2017, fiind o diferenţă de 0,5-0,6% din PIB faţă de primele estimări ale Guvernului.
   
"Cifrele de astăzi, în urma discuţiilor pe cele două măsuri, sunt aproximative. Undeva la 0,5-0,6% este reducerea deficitului faţă de ce era estimat iniţial, deci 2% va fi deficitul, deci nu ne vom încadra în acea ţintă de 1,2% impactul fiscal", a declarat Eugen Teodorovici, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii partidelor.
   
Ministrul de Finanţe a spus că impactul bugetar al eliminării taxei pe construcţii speciale este de 1 miliard de lei, în timp ce impactul eliminării supraaccizei va fi de 2,7 miliarde de lei, fără TVA.
   
Pe de altă parte, Teodorovici a spus că PNL a cerut, pe lângă TVA de 20% şi amânarea eliminării supraaccizei, şi ca Guvernul să vină trimestrial în Parlament pentru a prezenta ţintele bugetare.
   
"S-a solicitat ca în Parlament să facem o informare trimestrială din partea Guvernului vizavi de modul în care execuţia bugetului se realizează, pentru a şti exact dacă, într-adevăr, ţinta de deficit pe care ne-o asumăm să fie respectată", a spus ministrul.
   
Reprezentanţii partidelor propun, în urma discuţiilor tehnice de joi, ca noul Cod Fiscal să prevadă o o scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017.

×
Subiecte în articol: Codul Fiscal cod fiscal
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close