Antena 3 CNN Economic Biz News Va dispărea dolarul. Scenariul de groază care va pune pe butuci cea mai mare putere a lumii

Va dispărea dolarul. Scenariul de groază care va pune pe butuci cea mai mare putere a lumii

Va dispărea dolarul. Scenariul de groază care va pune pe butuci cea mai mare putere a lumii
Sursa foto: Foto: Wikipedia
de O.P.    |    28 Mar 2012   •   12:04

Era una din cele mai puternice monede de schimb şi a fost la un pas de a deveni o monedă globală, pe care care toată lumea să o utilizeze. Decenii la rând dolarul a fost moneda care a dominat comerţul internaţional, iar acest lucru a ajutat enorm sistemul financiar american şi a împins de la spate consumerismul. Dar mai presus de toate a dat o forţă incredibilă guvernului american de a se impune la nivel global, relatează Business Insider.

Cu toate că astăzi peste 60% din rezervele valutare din lume sun în dolari americani, se preconizează că vor avea loc schimbări radicale. Unele din cele mai mari economii vor înlocui moneda americană cu alte monede în comerţul internaţional. Mai mult, în statele producătoare de petrol s-a început o înlocuire masivă a dolarului cu alte valute, reprezentând o ameninţare majoră pentru sistemul petro-dolar.

Alte motive care vor duce la dispariţia dolarului:

1. China şi Japonia îşi vând produsele la preţ de dumping pe pieţele internaţionale

Recent a doua putere economică a lumii - China, şi cea cea de-a treia - Japonia, au decis într-un acord care va promova utilizarea monedelor proprii, atunci cand tranzacţionează reciproc.

În prezent, întreprinderile din ambele ţări trebuie să cumpere mai întâi dolari, pentru că mai apoi să îi schimbe în moneda dorită.
 
2. Ţările din BRICS planifică să înceapă să utilizeze monede proprii pentru comerţul dintre ele

Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud sunt hotărâte să folosească monedele proprii în comerţul care se face în interiorul acestui acord.
 
3. Acordul dintre Rusia şi China


Rusia şi China îşi folosesc valuta proprie atunci când fac tranzacţii una cu cealaltă, iar potrivit unui plan dintre cele două mari puteri ale lumii, se doreşte dărâmarea puterii pe care o are în prezent dolarul american în comerţul internaţional.
 
4. Valuta chinezească câştigă tot mai mult teren în Africa

Creşterea constantă a Chinei s-a simţit şi la nivelul tranzacţiilor valutare. Astfel, China a devenit cel mai mare partener comercial al Africii, iar doreşte o extindere agresivă în utilizarea monedei proprii pe continentul african. I

5. Intelegerea China-Emiratele Arabe Unite

China a bătut palma şi cu Emiratele Arabe Unite, care au fost dispuse să renunţe la moneda americanilor şi să folosească propriile monede în tranzacţiile petroliere reciproce.

×
Subiecte în articol: valuta criza economica
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close