Antena 3 CNN Economic Botoșaniul ar putea fi primul județ din România cu două produse cu identitate protejată în UE

Botoșaniul ar putea fi primul județ din România cu două produse cu identitate protejată în UE

Botoșaniul ar putea fi primul județ din România cu două produse cu identitate protejată în UE
Sursa foto: Foto: romania-actualitati.ro/Gina Poenaru
23 Mai 2017   •   15:26

Botoşaniul ar putea fi primul judeţ din România cu două produse pe circuitul european al schemelor de calitate, odată cu începerea demersurilor pentru atestarea "Usturoiului de Copălău" cu identitate geografică protejată, a declarat, marţi, la Botoşani, consilierul ministrului Agriculturii, Ionuţ Diaconeasa. 

Prezent la Botoşani la o întâlnire de lucru pe tema înregistrării "Usturoiului de Copălău" pe unul dintre sistemele de calitate ale Uniunii Europene, Diaconeasa a subliniat necesitatea ca produsele româneşti de calitate să fie promovate pe pieţele europene. 

"Foarte importantă este promovarea acestor produse. Ne dorim să fie o alternativă la ofensiva de marketing agresivă a multinaţionalelor, a marketurilor care au strategii foarte bine puse la punct şi fonduri de investiţii care le susţin în demersurile de promovare. Şi noi vrem să ne promovăm produsele româneşti de calitate şi să le punem pe piaţa europeană acolo unde le este locul şi ne dorim să punem şi o etichetă gastronomică judeţului Botoşani, pe lângă eticheta culturală pe care deja o are", a afirmat Diaconeasa. 

De asemenea, Botoşaniul are începute demersuri pentru înregistrarea ca produs cu indicaţie geografică protejată a "Caşcavalului de Săveni". 

"Suntem în topul naţional al produselor tradiţionale datorită specialiştilor pe care îi avem la nivel Direcţiei Agricole şi datorită potenţialului din zona Botoşani şi ne putem mândri cu toate categoriile de produse, pe lapte, pe carne, pe panificaţie, pe băuturi spirtoase şi pe dulceţuri de trandafiri", a precizat directorul Direcţiei pentru Agricultură, Cristian Delibaş. 

Autorităţile locale din comuna Copălău au demarat, cu sprijinul Direcţiei pentru Agricultură, procedurile pentru înregistrarea usturoiului cultivat în localitate, ca produs cu indicaţie geografică protejată. 

Primarul din Copălău, Ciprian Ivanov, susţine că o treime dintre localnici se ocupă cu producerea şi comercializarea usturoiului, această cultură constituind pentru mulţi şi unica sursă de venit. El spune că în cel puţin 400 de gospodării din totalul celor 1.100 se întâlneşte celebrul usturoi. 

"Vrem să înfiinţăm o cooperativă prin intermediul căreia urmărim creşterea productivităţii şi suprafeţei cultivate, de la 45 să ajungem măcar la 100 de hectare în primă fază", a afirmat Ivanov. 

Acesta susţine că va face demersuri pentru a obţine finanţare în vederea unei capacităţi de prelucrare a usturoiului, astfel încât acesta să poate pătrunde pe piaţă prin intermediul hipermarketurilor. 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close