Antena 3 CNN Economic Ce alimente a importat România şi ce produse am dat la export

Ce alimente a importat România şi ce produse am dat la export

Ce alimente a importat România şi ce produse am dat la export
Sursa foto: Foto: www.foodnavigator-usa.com
de M.Z.    |    26 Dec 2014   •   20:18

Ţara noastră a importat carne şi fructe, dar a exportat cantităţi impresionane de cereale şi tutun. Astfel că am trimis peste graniţe materie primă şi am cumpărat din afară produse finite. Chiar şi asa, exporturile de produse agroalimentare au crescut în primul semestru din acest an cu peste 10 procente, faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

Primul loc în topul importurilor este ocupat de carne. În primele şase luni ale anului am cumpărat carne de aproape 300 milioane euro.

Importăm, de asemenea, furaje, dar şi fructe în valoare de 218 milioane de euro, respectiv 198 milioane euro. Surprinzător, tot de peste hotare am adus lapte, ouă şi miere pentru care am plătit 176 milioane de euro.

În topul importurilor mai găsim tutun, cereale, preparate din cereale, dar şi zahăr. Am importat zahăr în valoare de 125 de milioane de euro, în primul semestru din acest an.

La capitolul exporturi, ne mândrim cu o cantitate impresionantă de cereale vândute. Am trimis peste graniţe cereale în valoare de aproape 900 de milioane de euro.

Am exportat şi tutun, dar şi seminţe, de aproape 400 de milioane de euro, fiecare. Am vândut şi carne de 125 de milioane de euro, la jumătate din valoarea importurilor.

Per total, valoarea exporturilor a ajuns în primele şase luni la peste 2 miliarde de euro, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

În schimb, avansul importurilor a fost de doar 1%. Chiar şi aşa, am importat produse agroalimentare de 2,3 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: import export alimente
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close