Antena 3 CNN Economic Cipru, Grecia, România și Slovenia,statele cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației din UE

Cipru, Grecia, România și Slovenia,statele cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației din UE

Cipru, Grecia, România și Slovenia,statele cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației din UE
16 Iul 2015   •   13:53

Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut la 0,2% în iunie, de la 0,3% luna precedentă, iar în Uniunea Europeană a scăzut la 0,1%, de la 0,3% în mai, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), scrie Agerpres.

În iunie, țările cu cea mai ridicată rată anuală a inflației au fost Malta (1,1%), Austria (1%), Belgia și Cehia (ambele cu 0,9%). În schimb, opt state membre UE au înregistrat în luna mai rate anuale negative ale inflației, în frunte cu Cipru (minus 2,1%), Grecia (minus 1,1%), România și Slovenia (ambele cu minus 0,9%).

Comparativ cu mai 2015, inflația a scăzut în 13 state membre în două state membre (printre care se numără și România), a crescut în opt țări membre și a rămas stabilă în șapte.

În martie, Banca Centrală Europeană a demarat mult-așteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro și să evite riscul unei spirale deflaționiste. Președintele BCE, Mario Draghi, a anunțat achiziții lunare combinate de obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.

Conform estimărilor BCE, rata inflației se va situa anul acesta la 0,7% și la 1,3% anul viitor — mult sub ținta de 2% avută în vedere de instituție. Și aceste proiecții ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale prețului la țiței.

×
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close