Antena 3 CNN Economic Companii ANAF: Contractul cu Bechtel a prejudiciat statul cu 525,9 milioane euro. Reacția CNAIR, după publicarea cifrelor

ANAF: Contractul cu Bechtel a prejudiciat statul cu 525,9 milioane euro. Reacția CNAIR, după publicarea cifrelor

ANAF: Contractul cu Bechtel a prejudiciat statul cu 525,9 milioane euro. Reacția CNAIR, după publicarea cifrelor
Sursa foto: Foto: Intact Images
23 Feb 2017   •   19:08

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a constatat un prejudiciu total la bugetul statului de 525,9 milioane euro cauzat în principal de modul în care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a gestionat contractul cu compania americană de construcţii Bechtel, în cazul autostrăzii Transilvania, potrivit unui document obţinut de News.ro.

CNAIR a transmis că a formulat o plângere prealabilă la Ministerul Finanţelor împotriva raportului ANAF, dar nu a primit încă un răspuns.

Proiectul privind construcţia autostrăzii Braşov-Borş a fost aprobat în 2003, în timpul guvernării Adrian Năstase, şi a început în 2004, iar compania Bechtel trebuia să finalizeze autostrada Transilvania până în 2012. Contractul, încheiat iniţial pentru suma de 2,2 miliarde de euro, a fost de mai multe ori modificat, iar în 2013 a fost reziliat, cu obligaţii de plată din partea statului roman.

Într-un raport al inspectorilor guvernamentali, din noiembrie 2013, se arăta că înţelegerea cu Bechtel a fost modificată fără respectarea dispoziţiilor legale, ceea ce a condus la prejudicii pentru stat. Valoarea totală efectiv plătită către Bechtel, calculată iniţial la 2,2 miliarde euro pentru întreaga autostradă, a fost de 1,2 miliarde euro pentru doar 52 kilometri realizaţi.

Potrivit raportului ANAF, CNAIR nu a demarat şi a derulat o procedură de negociere cu Bechtel, ceea ce a dus la încheierea unui contract păgubos pentru statul român.

”Nerespectarea de către companie a prevederilor art. 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 120/18.11.2003, în sensul că nu a demarat şi nu a derulat o procedură de negociere cu Bechtel Internaţional Inc., fapt care a condus la încheierea unui contract şi înscrierea în contratul încheiat cu această firmă a unor clauze păguboase pentru statul român, concretizate în prejudicii majore asupra bugetului de stat”, se arată în raportul ANAF.

 

 

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close