Antena 3 CNN Economic Companii Anul 2010 prinde aproape jumătate din firme cu datorii la stat

Anul 2010 prinde aproape jumătate din firme cu datorii la stat

Anul 2010 prinde aproape jumătate din firme cu datorii la stat
30 Dec 2009   •   10:53

Aproape jumătate dintre firmele din România vor intra în noul an cu datorii la stat. În timp ce unele şi-au plătit o parte din impozite şi taxe, altele nici măcar nu au trecut pragul Direcţiei de Finanţe. Una dintre cele mai grave situaţii este la Iaşi, unde aproape 60% dintre firme au restanţe, dar şi la Cluj sau în Argeş. Motivul invocat de toate companiile: lipsa banilor.

Din cele aproape 27.000 de societăţi comerciale care au de plătit impozite şi taxe în Iaşi, peste 17.600 nu şi-au achitat toate datoriile.

Firmele din Iaşi nu au aplelat la creditare pentru a scăpa de datorii, întrucât băncile au impus condiţii dure restanţierilor.

În judeţul Argeş, din două sute de mii de firme, mai bine de jumătate nu au trecut anul acesta pe la Finanţe. Cei mai mulţi au de plătit impozitele pe profit.

Gişeele administraţiilor fianciare din judeţ sunt deschise până pe 31 decembrie, pentru cei care vor totuşi să nu intre în noul an cu datorii.

Multe din firmele clujene s-au înghesuit să-şi achite taxele în ultimele zile.

"Comparativ cu aceaşi perioadă a anului trecut pe primele nouă luni din an numărul datornicilor a crescut cu o mie", susţine Cristian June, director Direcţia de Finanţe Cluj.

Deşi restanţele sunt foarte mari, conducerea Direcţiei Finanţelor Publice speră că odată cu trecere în noul an, multe companii îşi vor reveni din punct de vedere financiar şi îşi vor putea plăti taxele.

Antena 3


×
Subiecte în articol: datorii taxe impozite firme
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close