Antena 3 CNN Economic Companii Cine va prelua CFR Marfă? Află de unde provin investitorii care şi-au manifestat deja interesul

Cine va prelua CFR Marfă? Află de unde provin investitorii care şi-au manifestat deja interesul

Cine va prelua CFR Marfă? Află de unde provin investitorii care şi-au manifestat deja interesul
Sursa foto: Foto: Agerpres
25 Sep 2012   •   11:33

Investitori din Polonia şi Cehia şi-au exprimat intenţia de a prelua CFR Marfă. Potrivit directorului general al companiei, Constantin Zaharia, acest proces de privatizare va atrage şi interesul unor transportatori români.

"Deja am început să avem contacte cu posibili investitori. S-au prezentat investitori din Polonia şi Cehia şi sunt semnale că şi transportatori interni vor veni să stea de vorbă cu noi", a afirmat Zaharia la o dezbatere organizată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), care deţine integral CFR Marfă, pe tema privatizării societăţii.

Conform lui Horaţiu Buzatu, secretarul general adjunct al MTI, care coordonează activitatea CFR Marfă şi privatizarea companiei, procesul de trecere în proprietate privată a operatorului de transport marfă se va face după o strategie "privită cu destule animozităţi", care însă nu reprezintă documentul final, ci cadrul general, urmat de norme specifice.

"Ne dorim în primul rând maximarea preţului. Interesul nostru nu este să scăpăm oricum de CFR Marfă, ci statul să obţină cât mai mult din această privatizare", a spus Buzatu, citat de Mediafax.

Autorităţile vizează vânzarea integrală a pachetului de acţiuni.

Astăzi, la Guvern, are loc o dezbatere prin care ministerului i se oferă drepturile legale pentru vânzarea pachetului de acţiuni reprezentând 100% din capitalul social.

Garanţia de participare la licitaţie va reprezenta 20% din valoarea nominală a pachetului de acţiuni scos la vânzare, iar taxa de participare la licitaţie va fi de 5%.


86 de companii, fonduri de investiţii şi bănci şi-au exprimat interesul pentru cumpărarea CFR Marfă, deşi aceasta are datorii uriaşe.

Compania transportă 14,8 milioane de tone de marfă iar cota sa de piaţă este de 61%.


 

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close