Antena 3 CNN Economic Companii EximBank pune 200 mil. lei la dispozitia bancilor pentru garantarea creditelor IMM

EximBank pune 200 mil. lei la dispozitia bancilor pentru garantarea creditelor IMM

EximBank pune 200 mil. lei la dispozitia bancilor pentru garantarea creditelor IMM
31 Mai 2016   •   17:32

 EximBank pune la dispozitia bancilor comerciale un plafon de garantare in valoare 200 milioane lei, pe care institutiile bancare de pe piata locala il pot utiliza pana la sfarsitul acestui an pentru creditarea intreprinderilor mici si mijlocii.

Astfel, orice banca comerciala poate incheia un acord de plafon cu EximBank in cadrul caruia ii va fi pusa la dispozitie o suma in limita careia EximBank va emite garantii de stat pentru creditele de investitii si/sau pentru activitatea curenta acordate IMM-urilor de banca partenera.

“EximBank continua sa actioneze pentru crearea unui context propice dezvoltarii businessului local si lanseaza aceasta facilitate cu efecte favorabile tuturor partilor implicate intr-un acord de finantare. Accesul la facilitatile unei garantii de stat sustine IMM-urile in procesul de  obtinere a finantarior  de care au atata nevoie pentru a se dezvolta, a inova sau a crea noi locuri de munca, iar, pe de alta parte, permite bancilor partenere sa accelereze creditarea, avand consistent acoperit riscul asociat creditelor acordate. Garantiile pe care statul roman le pune la dispozitia companiilor prin intermediul EximBank reprezinta o resursa extraordinara si accesibila pe care, incurajam atat firmele mici si mijlocii, cat mai ales bancile comerciale, sa o exploateze mai mult”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

Procentul de acoperire a creditelor prin garantiile de stat emise de EximBank in cadrul unui plafon variaza in functie de destinatia finantarii acordate fiind de maximum 80% in cazul creditelor de investitii si  de maximum 70% pentru creditele destinate finantarii activitatii curente. Garantiile emise in cadrul acestui plafon completeaza  garantiile colaterale constituite de IMM la creditul acordat de banca si considerate eligibile de banca finantatoare.

Acesta noua facilitate face parte din  portofoliul de produse de garantare pe care statul roman, prin  EximBank, le pune la dispozitia bancilor comerciale pentru sustinerea accesului la finantare al companiilor locale.

Cel mai recent produs de acest tip lansat de banca este contragarantia in numele si contul statului prin care EximBank garanteaza maximum 80% din scrisorile de garantie bancara ce urmeaza sa fie emise de bancile comerciale pentru proiecte de investitii in domenii economice prioritare.

Contragarantia se acorda pentru scrisorile de garantie bancara de participare la licitatie, restituire avans, buna executie sau alte tipuri de SGB solicitate prin contractele la intern sau de export si se emite in moneda scrisorii de garantie bancara sau a plafonului de garantii.

O alta categorie de produse gestionate de EximBank in contul statului este cea destinata minimizarii riscurilor, banca avand in portofoliu o gama variata de produse de asigurare orientate catre reducerea substantiala a riscurilor comerciale si politice ce pot aparea in derularea tranzactiilor comerciale.

EximBank este o institutie specializata care se implica activ in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc. Instrumentele sale financiare specifice sunt dedicate exclusiv segmentului corporate si pot fi accesate de orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne.

EximBank detine o retea de 20 de unitati, iar operatorii economici pot obtine detalii despre produsele oferite prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau scriind la [email protected].

×
Subiecte în articol: Eximbank
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close