Antena 3 CNN Economic Constantin: Am solicitat creşterea cofinanţării UE pentru programele de promovare a produselor agricole

Constantin: Am solicitat creşterea cofinanţării UE pentru programele de promovare a produselor agricole

Constantin: Am solicitat creşterea cofinanţării UE pentru programele de promovare a produselor agricole
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.T.    |    24 Mar 2014   •   19:56

România a solicitat creşterea cofinanţării UE pentru proiectele de promovare a produselor agroalimentare în ţările aflate sub asistenţă financiară internaţională sau care au un acord cu FMI şi UE, informează Agerpres.

De asemenea, ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, care participă la Consiliul pentru agricultură şi pescuit (AGRIFISH) al UE, la Bruxelles, a insistat pentru menţinerea cotei de finanţare a agenţilor economici participanţi la program la nivelul actual de 20%.

„Este foarte important pentru noi, pentru că, prin acest program la care am avut acces, România a putut să promoveze o serie întreagă de produse pe pieţele UE sau pe pieţe terţe şi, odată cu aprobarea acestor schimbări prin Politica Agricolă Comună (PAC), vom avea acces în primul rând la sume mai mari, pentru că suma a crescut la 200 de milioane de euro pentru toate statele membre, deci implicit va fi o creştere pentru fiecare stat membru”, a declarat Constantin.

„Comisia a propus ca statul membru să nu mai cofinanţeze aceste programe, crescând în egală măsură şi contribuţia UE, şi participarea fiecărui agent economic. Noi am solicitat ca în continuare să avem acces la această posibilitate de a cofinanţa, pentru că nu ne dorim ca agentul economic să vină cu o contribuţie foarte mare. Având în vedere faptul că nu sunt suficient de bine dezvoltaţi în România, deocamdată, cei care vor să iasă pe pieţele terţe, cred că lucrul acesta ar îngreuna participarea lor la acţiunile de promovare”, a adăugat ministrul Agricupturii.

Constantin a precizat că România a solicitat, alături de Cipru şi Portugalia, ca cele trei ţări aflate sub asistenţă financiară internaţională sau într-un acord cu FMI şi UE să poată avea o cofinanţare mai mare cu 10%.

„Soluţia de compromis la care cred că s-a ajuns astăzi este aceea ca pe noua propunere participarea agentului economic să nu fie mai mare de 20%, deci exact atât cât este în prezent, CE să cofinanţeze 75%, statul membru nu mai cofinanţează. România, în urma solicitării pe care a avut-o alături de Cipru, a obţinut nu 10%, dar o creştere cu 5% a procentului de cofinanţare al UE, atâta timp cât suntem sub asistenţă financiară internaţională. Sper să se concretizeze această propunere în cadrul discuţiilor de astăzi şi să începem odată cu implementarea noii PAC acţiunile de promovare pe acest nou principiu”, a mai spus Daniel Constantin.

×
Subiecte în articol: Daniel Constantin
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close