Antena 3 CNN Economic Constantin: Căutăm cele mai dure sancțiuni dacă lucrurile merg într-o direcție incorectă față de consumatori

Constantin: Căutăm cele mai dure sancțiuni dacă lucrurile merg într-o direcție incorectă față de consumatori

Constantin: Căutăm cele mai dure sancțiuni dacă lucrurile merg într-o direcție incorectă față de consumatori
30 Apr 2015   •   14:52

Autoritățile avertizează că vor aplica cele mai dure sancțiuni dacă vor constata că lucrurile merg într-o direcție incorectă față de cetățeni și consumatori, după monitorizarea prețurilor la raft pentru alimente care vor avea TVA de 9% din 1 iunie, scrie Agerpres.
 
"Vom primi toate sesizările cetățenilor și le vom analiza cu responsabilitate, vom vedea dacă se va putea aplica propunerea noastră privind afișarea prețului vechi și a celui nou dar vom efectua și o monitorizare a prețurilor la raft, iar dacă lucrurile vor merge într-o direcție, nu spun ilegală, ci într-o direcție incorectă față de cetățeni și consumatori vom căuta cele mai dure sancțiuni și măsuri astfel încât să ne atingem obiectivele pe care ni le-am asumat în privința reducerii TVA la alimente", a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Oficialul MADR consideră că în momentul de față legislația nu prevede foarte multe sancțiuni pe acest segment însă ea poate fi modificată. "Legislația nu prevede acum foarte multe sancțiuni dar putem face modificări folosind toate mijloacele legale. Însă eu cred că cea mai bună sancțiune o poate da consumatorul pentru că noi vom prezenta cu nume și prenume acele magazine care practică lucruri incorecte și atunci consumatorul va avea o imagine cât mai clară, iar magazinele vor avea de suferit", a subliniat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, toate instituțiile abilitate au demarat controale în marile lanțuri de magazine astfel încât să existe o monitorizare pe termen mediu dar și pe termen lung în privința evoluției prețurilor produselor alimentare. "Azi vom primi de la INS și primele date despre evoluția prețurilor pe perioade pentru că unele produse sunt sezoniere și nu putem compara luna ianuarie cu luna mai. Toate aceste date vor fi centralizate într-un raport pe care îl voi prezenta în prima ședință de Guvern", a spus șeful de la Agricultură.

"Eu nu am sesizat până acum o creștere a prețurilor la alimente dar voi face un exercițiu în fiecare săptămână să vedem cu evoluează pe aceste produse de bază care nu lipsesc din coșul zilnic al fiecărui român. Am fost invitat să merg și în alte magazine și voi face acest lucru în perioada următoare", a mai spus ministrul.

La sfârșitul săptămânii trecute, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, declara că unele hipermarketuri încearcă să renegocieze taxele cu furnizorii pentru a suplini viitoarele reduceri de preț, ca urmare a aplicării cotei reduse de TVA la alimente de la 1 iunie. De asemenea, acesta mai afirmat că există și câteva semnale că unele magazine încearcă să mărească prețurile, premergător reducerilor de TVA de la 1 iunie.

Taxa pe Valoarea Adăugată va scădea la 9%, de la 1 iunie, pentru toate produsele alimentare, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică.

×
Subiecte în articol: Daniel Constantin TVA
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close