Antena 3 CNN Economic Continentul care reprezintă "viitorul omenirii"

Continentul care reprezintă "viitorul omenirii"

Continentul care reprezintă "viitorul omenirii"
04 Oct 2015   •   10:13

Economistul francez Thomas Piketty, autorul cunoscutului eseu "Capitalul în secolul al XXI-lea", crede că Africa de Sud și continentul african în ansamblul său reprezintă "viitorul omenirii", grație tinereții și energiei din această parte a lumii, transmite Agerpres.

"Africa de Sud și Africa sunt viitorul omenirii", a declarat sâmbătă economistul francez la Universitatea din Johannesburg, unde a susținut un discurs pentru Fundația Mandela. Cu toate că a recunoscut că Africa se confruntă cu provocări imense, Piketty a insistat că există "multe soluții" și că tinerețea și energia africanilor sunt "foarte încurajatoare". Potrivit statisticilor, peste 40% dintre africani au vârste sub 15 ani.

"Nu mă aflu aici ca să dau lecții, ci ca să explic ce anume putem învăța din experiențele istorice", a spus el. Potrivit lui Piketty, "Occidentul suferă de o amnezie istorică în ceea ce privește responsabilitatea sa în inegalitățile prezentului". "Africa nu are nevoie de ajutor, ci de un sistem legal care să-i oblige pe cetățenii bogați să-și plătească impozitele în mod corect", afirmă economistul francez.

Piketty este de părere că, pentru a pune capăt inegalităților, Africa de Sud are nevoie de un sistem de învățământ mai performant și are nevoie de transparență. "Este nevoie de o mai mare transparență pentru a ști cine și ce anume stăpânește în Africa de Sud. Transparența generează încredere", spune el, avertizând că, "dacă tema inegalității nu este abordată, poate deveni o sursă de violențe". În opinia sa, un prim pas ar fi stabilirea unui salariu minim pe economie care să pună capăt "exploatării extreme".

×
Subiecte în articol: africa Africa de Sud
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close