Antena 3 CNN Economic Daily Income. Jaful mafiei portocalii continuă. Cum au distrus băieţii deştepţi brandul "Plafar"

Daily Income. Jaful mafiei portocalii continuă. Cum au distrus băieţii deştepţi brandul "Plafar"

Daily Income. Jaful mafiei portocalii continuă. Cum au distrus băieţii deştepţi brandul "Plafar"
20 Apr 2015   •   10:20
Ediţia de luni a emisiunii Daily Income a tratat subiectul distrugerii unor branduri naţionale româneşti, cum este şi cazul brandului "Plafar". 
 
Analistul economic Radu Soviani a explicat, în context, că, au existat nenumărate semnale legate de începutul unei crize economice, în 2008, semnale care au fost ignorate de guvernele respective. 
 
"Dacă nu există această subminare a economiei naţionale, în sensul desuet în care au fost acuzaţi unii şi alţii, există, de facto, o subminare a economiei naţionale. A existat un guvern PSD - PNL care a ignorat criza, care a ignorat orice măsură anti-criză. Am avut în 2008 un guvern PNL, susţinut din umbră de PSD, care a ignorat criza. Nu au luat măsuri, nu au prevenit, din contră, au accentuat premisele de manifestare explozivă a criziei. Poate fi găsită o formulă de responsabilizare, chiar penală, a celor care au ignorat semnalele economice?"
 
Soviani a explicat şi că măsura reducerii TVA la alimente, de la 1 iunie 2015, ar putea avea nişte efecte negative puternice. 
 
"Eu am un punct de vedere şi faţă de TVA-ul redus la alimente, de la 1 iunie. Dacă nu va funcţiona? Dacă vom vedea un minus semnificativ mai mare decât plusul din această măsură, la bugetul de stat? Taxele nu se plătesc singure şi o reducere a taxei nu asigură o creştere a consumului şi a fiscalizării în asemenea măsură încât să compenseze golul de 10 miliarde de lei la bugetulde stat, anual."
 
"Trebuie vorbit de responsabilizarea şi responsabilitatea factorilor decidenţi. În 2010 au fost caracterizaţi de indiferenţă, incompetenţă, iresponsabilitate. Cum plătesc pentru asta? S-a triplat datoria publică, de la 12% din PIB, la 40% din PIB. Cum plătesc pentru aceste efecte negative? Astea pot fi elemente de subminare a economiei naţionale."
 
Adrian Măniuţi a adus în discuţie cazul "Plafar", brand românesc care, în ziua de astăzi, mai are o fabrică cu 60 de angajaţi, la Cluj. 
 
"Ceauşescu a fost judecat pentru subminarea economiei naţionale, exact de către aceşti băieţi  care au făcut acelaşi lucru, după 1990. Rezultatul a fost că au reuşit să pună pe butuci tot ce funcţiona, într-o manieră perfectibilă, până la acel moment. Şi ni se dă TVA de 9% la mici, dar asta este altă discuţie. Eu nu privesc sectorial, privesc la nivelul întregii economii."
 

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close