Antena 3 CNN Economic Imobiliare Dâmboviţa Center a fost aprobat de Consiliul General al Capitalei

Dâmboviţa Center a fost aprobat de Consiliul General al Capitalei

Dâmboviţa Center a fost aprobat de Consiliul General al Capitalei
Sursa foto: dambovita center
31 Mar 2009   •   16:10

Consilierii generali au aprobat proiectul de construire a Mall-ului Dâmboviţa Center. 28 de consilieri, majoritatea PDL, au votat în favoare. Cu toate acestea, construcţia nu va putea intra în linie dreaptă, deoarece ONG-urile au avertizat că vor ataca în contencios administrativ acest proiect de hotărâre.

Primele clădiri ale proiectului Dâmboviţa Center din Capitală ar putea fi date în folosinţă în 2011-2012, iar întregul ansamblu, în 2015, potrivit secretarului de stat din Ministerul Dezvoltării, Ioan Andreica, citat de
Cotidianul.

Conform proiectului, cea mai înaltă clădire din Bucureşti şi din România, cu 34 de etaje şi 155 metri înălţime, ar urma să apară pe malul Dâmboviţei. Tot acolo vor fi construite alte două turnuri, cu 26 şi respectiv 30 de etaje. Dacă autorităţile spun că proiectul va revitaliza zona, arhitecţii sunt de părere că proiectul Dâmboviţa Center v-a crea multe probleme".

Arhitecţii avertizează însă că proiectul va aduce probleme de trafic, iar numărul parcărilor prevăzute este de trei ori mai mic decât necesar.

Proiectul Dâmboviţa Center va fi realizat, în mai multe etape, pe o suprafaţă totală de peste 550.000 de metri pătraţi. Mai întâi, vor fi realizate, pe 39.500 de metri pătraţi, spaţii rezidenţiale şi de birouri. Apoi, un centru comercial de 132.000 de metri pătraţi, hotel şi casino, toate pe 40.000 de metri pătraţi, iar în final un supermarket, pe o suprafaţă de 28.000 metri pătraţi, plus o parcare cu circa 3.000 de locuri.

Proiectul va fi realizat de Compania Plaza Centers, care deţine 75% din Dâmboviţa Center. Statul are o participaţie de 15%, prin Compania Naţională de Investiţii, iar restul este al grupului turc Kucuk.

Preşedintele Ordinul Arhitecţilor din România-Filiala Bucureşti, Mircea Ochinciuc, este nemulţumit de faptul că, luni, consilierii generali ai Capitalei au aprobat proiectul Dâmboviţa Center şi regretă că niciuna dintre observaţiile critice făcute de arhitecţi nu a fost luată în considerare.

"În esenţă, ne referim la amploarea excesivă a funcţiunilor comerciale şi a dimensiunii ansamblului, la slaba calitate a spaţiilor publice, la agravarea problemelor de trafic şi la insuficienţa parcajelor în raport cu normele legale, la problemele de mediu, la imaginea vulgar comercială, la modul cum a fost promovat acest proiect, fără nicio preocupare pentru calitatea urbanistică şi arhitecturală", spun reprezentanţii arhitecţilor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close