Antena 3 CNN Economic Imobiliare Zona de protecţie a bisericii Sfântul Nicolae Băneasa, transformată în pistă pentru motociclete

Zona de protecţie a bisericii Sfântul Nicolae Băneasa, transformată în pistă pentru motociclete

Zona de protecţie a bisericii Sfântul Nicolae Băneasa, transformată în pistă pentru motociclete
Sursa foto: sfantul nicolae
15 Apr 2010   •   15:28

Statutul de monument istoric este o noţiune perimată în România. Este şi cazul bisericii Sfântul Nicolae Băneasa din Bucureşti care a rămas fără zona de protecţie stabilită de lege. În loc, un club a construit o pistă pentru motociclete. Biserica Sfântul Nicolae Băneasa se află aproape de DN 1, într-o zonă foarte profitabilă din punct de vedere imobiliar. Povestea a început în 1998, când Clubul Sportiv Tehnică - Aplicativă a obţinut o sentinţă judecătorească prin care era pus în posesia a 10.000 de metri pătraţi pe Strada Mateloţilor.

Instanţa a cerut respectarea zonei de protecţie de 50 de metri, zonă care includea şi situl arheologic. Noul proprietar a decis să ignore decizia instanţei şi s-a făcut stăpân pe întregul teren. Adică şi peste situl Văcăreştilor care, împreună cu Biserica, este protejat prin lege. Mai mult decât atât, conducerea Clubului Sportiv Tehnică - Aplicativă a betonat vestigiile şi a închis intrarea în biserică. Singura cale de acces către lăcaşul sfânt a râmas acum scara de beton dinspre Şoseaua Bucureşti-Ploieşti.

Conducerii clubului nu i-a păsat de sentinţa judecătorească şi a ignorat atenţionările trimise de-a lungul anilor atât de Ministerul Culturii, cât şi de Ministerul Tineretului şi Sportului. Nici amenzile primite, din când în când, nu l-au deranjat prea mult pe Gheorghe Gaşpar, directorul clubului. Avea planuri mari. Iniţial a vrut să ridice un bloc peste situl arheologic. Cum planul nu i-a reuşit, s-a gândit să toarne beton peste situl Văcăreşti pe care a făcut o pistă pentru motociclişti. Biserica Sf Nicolae a fost începută în 1741 şi este ultima care mai aminteşte de curtea boierească a Văcăreştilor.



Antena3

×
Subiecte în articol: Sfantul Nicolae motociclete
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close