Antena 3 CNN Economic Ministrul Aura Răducu: Întârzieri de doi ani, în programe cu bani europeni

Ministrul Aura Răducu: Întârzieri de doi ani, în programe cu bani europeni

Ministrul Aura Răducu: Întârzieri de doi ani, în programe cu bani europeni
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
09 Feb 2016   •   13:31
România a pierdut doi ani pentru accesarea celor 45 de miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020. Autoritățile motivează această întârziere prin faptul că în tot acest timp s-a lucrat la sisteme și proceduri

”Din păcate, din ce 10 ani ai programului, până în decembrie 2023, s-a uitilizat aceasta prima perioada doar mai mult cu programarea, realizarea si aprobarea programelor operative, programelor operationale. O intarziere fata de perioada anterioara de cel putin un an. Dar faptul ca ne dorim sa simplificam sistemul si sa comunicam cu beneficiarii prin sisteme IT si sa renuntam la proiecte pe hartie si sa incercam sa ajutam cat mai mult beneficiarii speram sa acceleram mai mult implementarea acestor proiecte, programe si sa recuperam timpul pierdut”, a declarat ministrul Fondurilor europene, Aura Răducu, la emisiunea Daily Income, de la Antena 3.
 
Ministrul Fondurilor Europene pune întârzierea și pe seama faptului că reglementările europene s-au aprobat mai greu.
 
”În primul rand si reglementarile europene s-au aprobat cu putina intarziere fata de perioada 2007-2013 si au fost si diferite. Deci, sunt diferente chiar semnificative in unele cazuri intre documentele europene din aceasta perioada fata de perioada anterioara. Si este foarte important ca aceste documente - fie ca este reglementare sau documente de implementare - trebuie sa fie bine cunoscute, bine stiute de experti. Deci, profesionalismul si responsabilitatea functionarilor care gestioneaza fonduri europene este foarte important”, a mai spus ministrul Răducu.
 
Dacă alții lucrează deja proiecte în avans, în România însă se încearcă cheltuirea banilor din primul exercițiu financiar, 2007-2013. Autoritățile mai au timp până la sfârșitul lunii martie să identifice noi proiecte eligibile care să primească finanțare europeană.
 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close