Antena 3 CNN Economic Ministrul Energiei, la Income: „La 1 octombrie nu se scumpesc gazele din producţia internă”

Ministrul Energiei, la Income: „La 1 octombrie nu se scumpesc gazele din producţia internă”

Ministrul Energiei, la Income: „La 1 octombrie nu se scumpesc gazele din producţia internă”
de M.T.    |    30 Aug 2014   •   13:39

În ciuda situaţiei internaţionale, gazele nu se mai scumpesc de la 1 octombrie! Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, anunţa zilele trecute la Antena 3 că a început discuţiile cu oficialii europeni pentru a obţine amânarea liberalizării preţului la gaze, si pentru a schimba forma negociată şi stabilită de guvernul Boc.

În conformitate cu calendarul liberalizării, la 1 octombrie, ar fi trebuit să urmeze o scumpire de 3% pentru populaţie.

Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement pe motiv că România blochează „administrativ" exporturile de gaze. În replică, autorităţile române ameninţă cu blocarea liberalizării preţurilor la gaze pentru populaţie.

Solicitarea vine în condiţiile în care preţul producţiei interne de gaze vândute firmelor a ajuns deja la media europeană, iar, în ritmul actual, preţul pentru populaţie va atinge media europeană la finele anului 2016-începutul anului 2017, cu doi ani mai devreme decât este prevăzut în calendarul adoptat în 2012.

Uniunea vrea însă şi scumpiri, şi exporturi, iar Executivul nu mai este de acord cu calendarul negociat iniţial de guvernul Boc.

Pentru companii, termenul final pentru liberalizare este luna octombrie 2014, moment în care preţul gazelor ar fi trebuit să ajungă la nivelul maxim de 119 lei/MWh.

Scrisorile de intenţie agreate cu FMI şi CE prevedeau expres posibilitatea de prelungire cu un an a perioadei, până în 2015. Între timp, Guvernul a constatat că preţul actual, de 89 de lei/MWh, se află la acelaşi nivel cu cel de pe bursele europene, aşa că a hotărât îngheţarea nivelului.

Pentru populaţie, nivelul de 119 lei/MWh este programat să fie atins în 2018, dar, în ritmul actual, nivelul de 89 de lei/MWh, la care se tranzacţionează gazele pe pieţele europene, va fi atins deja la finele anului 2016.

Cert e că pentru moment consumatorul casnic din România nu va fi confruntat cu noi scumpiri, dar intrebarea care se pune este dacă această amânare va fi recuperată la anul, în cascadă, astfel încât următoarele scumpiri să o cuprindă retroactiv şi pe aceea pe care acum am anulat-o.


Invitat în cadrul emisiunii "Income", de la Antena 3, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a confirmat că nu va fi vorba de o scumpire a gazelor la 1 octombrie.

„La 1 octombrie nu se scumpesc gazele din producţia internă. Deci calendarul negoiat în 2012 de Guvernul Boc cu instituţiile internaţionale nu se va aplica”, a precizat Nicolescu.

„Mai mult decât atât, mâine, vom da publicităţii o analiză pe evoluţia preţului gazului natural pentru populaţie, o analiză făcută de Departamentul pentru Energie şi pe care o vom transmite şi Comisiei Europene, şi în această analiză se va vedea că, în timp ce preţul final la gaz natural în doi ani a crescut cu peste 15% pentru populaţie, salariul mediu pe economie a rămas acelaşi din 2012. Este unul dintre argumentele pe care le vom folosi în discuţiile cu cei de la Bruxelles”, a mai spus ministrul Energiei.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close