Antena 3 CNN Economic Mugur Isărescu, veste proastă pentru producătorii autohtoni: „Pierd piața internă treptat”

Mugur Isărescu, veste proastă pentru producătorii autohtoni: „Pierd piața internă treptat”

Mugur Isărescu, veste proastă pentru producătorii autohtoni: „Pierd piața internă treptat”
Sursa foto: Foto: Agerpres
09 Feb 2017   •   12:40

Producătorii autohtoni pierd piaţa internă treptat, din cauza erodării competitivităţii prin preţ, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.

"Noi cred că avem probleme nu neapărat cu creşterea importanţei relative a importurilor prin acomodarea cererii de consum, dar mai ales cu o tendinţă clară de erodare a competitivităţii prin preţ a producătorilor autohtoni. Am calculat din acest punct de vedere cursul de schimb real efectiv. Cursul de schimb real efectiv denotă o pierdere de competitivitate. Producătorii autohtoni pierd piaţa internă treptat. Nu facem prognoze de cost niciodată dar, pentru că le găsim în presă făcute de către alţii, nu prea e loc de apreciere a cursului. Nu prea e loc, să nu spun că nu e loc deloc", a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, investiţiile autohtone sunt relativ modeste.

"Investiţiile sunt, în continuare, relativ modeste. Avem de aproape 20 de luni o creştere economică robustă, dar bazată în special pe consum, cu revenire a creditelor acordate societăţilor nefinanciare. BNR a mai arătat în câteva rânduri că marea problemă este decapitalizarea, sau indicatorii indicatorii scăzuţi de capital a întreprinderilor româneşti. Aici avem probleme. Multinaţionalele se finanţează, de regulă, de la societatea mamă sau de pe plan intern. Alta este problema, nu că sunt dobânzile mai mari sau mai mici. Cadrul legislativ probabil că a creat, aşa, o incertitudine şi a pus multe credite în aşteptare, dar dacă discutaţi cu bancherii comerciali veţi afla că găsesc cu greu clienţi bancabili", a spus guvernatorul.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu BNR
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close