Antena 3 CNN Economic Biz News Mii de specialişti români au ales să lucreze în China

Mii de specialişti români au ales să lucreze în China

Mii de specialişti români au ales să lucreze în China
Sursa foto: Beijing
31 Mai 2009   •   13:59

Considerate mulţi ani un adevărat El Dorado pentru specialiştii români cu o calificare înaltă, statele occidentale şi-au pierdut din atractivitate. Mai nou, China comunistă a devenit ţinta celor care vor să se realizeze profesional, dar şi material. Salariile mari oferite de chinezi au determinat mii de specialişti români să accepte slujbe la distanţă de peste 8.000 de kilometri de ţară.

Cei mai mulţi români plecaţi în China fac performanţă în domenii precum telecomunicaţiile, construcţiile navale, transporturile şi chiar brokerajul. Ei spun că, acceptând slujbele din companiile chineze, fac un pas important în carieră.

Mai mult, unii sunt chiar hotărâţi să se stabilească acolo, susţin ziariştii de la România Liberă. Specialiştii români de înaltă calificare pot fi întâlniţi, în special, în oraşele dezvoltate, cum ar fi Shanghai sau Beijin. Ei muncesc atât pentru companii locale, cât şi pentru multinaţionale care şi-au deschis filiale în această ţară.

Cei mai mulţi dintre români ocupă funcţii de răspundere. Despre lefuri, românii spun că acestea sunt mari, în timp ce cheltuielile cotidiene sunt mult mai mici decât în ţările occidentale. Astfel, salariul minim câştigat de un specialist este de circa 4.000 de euro.

Şi totuşi forţa de muncă românească este ceva mai ieftină decât cea europeană. Cel mai mult câştigă specialiştii recrutaţi din ţările occidentale, ale căror lefuri sar de 8-9.000 de euro. La polul opus, cel mai prost plătiţi sunt angajaţii chinezi ale căror salarii sunt mai mici de 100 de euro pe lună.

Antena 3

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close