Antena 3 CNN Economic Anunț alarmant. Comerțul agricol mondial este amenințat

Anunț alarmant. Comerțul agricol mondial este amenințat

Anunț alarmant. Comerțul agricol mondial este amenințat
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    06 Feb 2017   •   19:18

O specie de omidă originară din cele două Americi, care a ajuns recent în Africa, devorează culturile de porumb din Ghana şi până în Africa de Sud, riscând să prezinte un risc major pentru comerţul agricol mondial, arată un studiu publicat luni de Centrul Internaţional pentru Agricultură şi Bioştiinţă (CABI), informează AFP.

Potrivit cercetătorilor de la CABI, omida Spodoptera frugiperda „ar putea să se extindă în următorii ani în Asia tropicală şi Mediterana, devenind o ameninţare majoră pentru comerţul agricol mondial”.

Ajunsă în Africa, prin intermediul zborurilor comerciale directe cu America de Nord şi Sud, această specie de omidă are o preferinţă pentru porumb, dar poate devora peste 100 de specii de plante diferite, precum orez, sorg, trestie de zahăr, varză, soia, bumbac, tomate şi cartof, arată studiul CABI.

„Va fi necesară o acţiune urgentă, pentru a evita pierderile devastatoare pentru culturi şi mijloacele de subzistenţă ale agricultorilor”, a subliniat doctorul Matthew Cock.

Ţările afectate de această epidemie se pot confrunta cu o interdicţie pentru exportul de produse agricole, pentru că Spodoptera frugiperda este inclusă pe lista organismelor de carantină. În plus, Spodoptera frugiperda poate provoca pagube extinse culturilor agricole, în special porumbului.

Prezenţa Spodoptera frugiperda a fost confirmată în Zambia, Africa de Sud, Malawi, Mozambic şi Zimbabwe.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: comert
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close