Antena 3 CNN Economic (P) Salteaua tare versus salteaua moale – care e mai bună?

(P) Salteaua tare versus salteaua moale – care e mai bună?

(P) Salteaua tare versus salteaua moale – care e mai bună?
13 Iun 2017   •   13:22

O aliniere greșită a corpului și o saltea nepotrivită vă poate împiedica să aveți un somn profund și odihnitor. Ergonomia somnului vă poate ajuta să îmbunătățiți calitatea somnului și durata acestuia.

Cât de bine este aliniat corpul în timpul somnului poate părea o întreare ciudată, dar în fapt este o întrebare foarte importantă. Este o întrebare ciudată pentru că e de crezut faptul că se alege cea mai confortabilă poziție de somn pentru noi și în acest fel este bine pentru noi. Este o întrebare importantă din două cauze: poziția cea mai confortabilă pentru noi ar putea împiedica realinierea corpului, iar nealinierea corpului poate cauza probleme de sănătate pe termen lung.

Dincolo de toate aceste lucruri, o poziție ce nu duce la o aliniere corectă a coprului pe perioada somnului, poate cauza dureri de spate și afectează calitatea și durata somnului. Prea puțin somn, sau un somn neodihnitor are un impact serios asupra sănătății fizice și psihice.

Importanța alinierii corecte în timpul somnului

Pe timpul zilei simțiți o stare de somnolență, vă doare capul, acuzați o stare de oboseală și nu vă puteți concentra? Toate acestea pot avea ca și cauză o aliniere greșită a corpului pe perioada somnului. Practic, respirația pe perioada somnului devine una mai superficială decât ar fi normal. Când coloana vertebrală este într-o poziție naturală – o poziție în care gâtul (zona cervicală), partea mediană (zona toracică) și partea inferioară a spatelui (zona lombară) sunt într-o aliniere bună – plămânii pot înmagazina mai mult oxigen. Mai mult oxigen facilitează circulația sângelui care la rândul ei îmbunătățește funcționarea sistemului nervos, fapt ce va duce la relaxarea mușchilor și implicit a corpului.

De cealaltă parte, mai puțin oxigen va stimula producerea de cortisol (hormon de stres) și adrenalină, iar asta se va traduce în prevenirea relaxării corpului pe perioada somnului. Alinierea corectă a corpului pe perioada somnului, va ajuta prin intermediul circulației mai bune a sângelui, la reducerea durerilor de articulații. În orice poziție ați dormi, este important ă păstrați o poziție neutră a coloanei verticale.

Salteaua pe care dormiți are o importanță deosebită în a păstra un echilibru structural a corpului. Dacă salteaua nu este aleasă cum trebuie, aceasta poate masca, crea sau înrăutăți echilibrul structural al corpului ce poate dăuna somnului. Dacă nu beneficiați de un somn corespunzător, se poate ajunge la dureri de spate și apnee pe timpul somnului.

Avantajele unei saltele mai tari

Când vine vorba de saltea din punct de vedere al somnului, mai puțin este de obicei mai bine. Dacă salteaua este mai puțin moale de exemplu, este mai probabil ca salteaua să ofere un suport mai bun pentru o poziție corectă a coloanei. Este necesar ca oasele să întâmpine o oarecare rezistență când ne întindem pe o saltea. Dacă oasele vor prelua o parte mai mare din presiune, aceasta va duce la relaxarea mușchilor arterelor și venelor. Ca rezultat, circulația sângelui va fi mai bună, ajutându-vă să aveți un somn mai liniștit. În cazul de față, cel mai bine ar fi să vă îndreptați către saltele cu arcuri, sau saltele din latex. Un exemplu foarte bun aici de saltea cu arcuri, destul de dura, este Saltea Saltex 160x200 Superortopedica LUX care in magazinele de specialitate o puteti achizitiona la un pret aproximativ de 590 RON si puteti beneficia chiar si de transport gratuit. Trecerea de la o saltea mai moale la una mai tare nu va fi o trecere ușoară cel mai probabil. Câteva nopți este de așteptat să nu vă simțiți prea confortabil în primele nopți, dar după cateva zile, senzația de disconfort va dispare. Acestea fiind spuse, saltelele mai tari nu sunt recomandate persoanelor cu dureri de spate cronice, persoanelor cu reumatism sau artrită.

Avantajele unei saltele mai moi

Un nou studiu indică faptul că saltelele mai moi sunt recomandate pentru persoanele cu dureri de spate cronice. Aici ar intra saltelele din spumă, preferabil de tip memory. La acest studiu realizat în Spania pe 313 persoane cu dureri de spate, pe o perioadă de 90 zile. La sfârșitul studiului, cei care au dormit pe saltele mai moi au indicat faptul că durerile de spate s-au atenuat, în timp ce persoanele care au dormit pe saltelele mai tari au indicat faptul că durerile de spate au rămas la aproximativ același nivel sau au scăzut foarte puțin.

Dezavantajele unei saltele moi

Dezavantajele unei saltele moi apar în cazul persoanelor sănătoase, deoarece presiunea pe mușchi va crește, coloana vertebrală nu va sta în poziția corectă, iar în timp asta va duce la probleme de sănătate, printre care și durerile de spate.

Concluzie

Cel mai important aspect pe timpul somnului este alinierea corectă a coloanei vertebrale. Dacă sunt îndeplinite condițiile pentru o aliniere corectă a corpului, atunci somnul va fi unul odihnitor și benefic pentru sănătate. Dacă întâmpinați deja probleme de sănătate, recomandarea este să încercați saltele din spumă, iar dacă nu aveți probleme de sănătate, pentru a le preveni, încercați să dormiți pe saltele cu arcuri sau saltele din latex, acestea oferind un suport mai bun pentru coloană.


 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close