Antena 3 CNN EURO2016 Semne de întrebare în cazul unui francez arestat pentru plănuirea de atentate la EURO 2016

Semne de întrebare în cazul unui francez arestat pentru plănuirea de atentate la EURO 2016

Semne de întrebare în cazul unui francez arestat pentru plănuirea de atentate la EURO 2016
Sursa foto: Foto: uefa.com
07 Iun 2016   •   19:20

Povestea lui Gregoire Moutaux, un francez arestat cu un adevărat arsenal asupra lui de serviciile secrete ucrainene, care îl suspectează că plănuia atentate în timpul Euro 2016, este plină de 'zone de umbră', scrie AFP într-o amplă analiză, preluată de Agerpres.

Cum putea un tânăr de 25 de ani să finanţeze achiziţionarea a 125 kg de TNT, lansatoare de rachete şi arme de asalt Kalaşnikov? Avea un complice? Obiectivul de a comite '15 acte teroriste' de către un singur om este el realist? De ce autorităţile franceze nu au fost avertizate de omologii lor ucraineni? Sunt doar câteva dintre semnele de întrebare ridicate de France Presse în acest caz apărut cu puţin timp înainte de Euro 2016.

Reperat în decembrie 2015 în Ucraina, Gregoire Moutaux a fost arestat la 21 mai la frontiera ucraineano-poloneză după şase luni de anchetă, având asupra sa 125 kg de TNT, două lansatoare de rachete antitanc, cinci arme de asalt kalaşnikov şi peste 5.000 de gloanţe, au afirmat serviciile ucrainene (SBU). Acestea recunosc că au furnizat arsenalul pentru a-l prinde în flagrant pe 'terorist'.

Imediat, amploarea acestui arsenal a suscitat numeroase întrebări. În primul rând, cum poate finanţa un tânăr de 25 de ani, muncitor agricol, o achiziţie care se cifrează cel puţin la câteva zeci de mii de euro?

Apoi, arestarea sa a fost în întregime filmată din unghiuri diferite şi cu mai multe camere iar înregistrarea video a fost difuzată de serviciile de securitate ucrainene.

Înregistrarea începe cu imagini turnate într-un garaj, în care poate fi văzut un om cum încarcă arme într-o camionetă albă. În a doua secvenţă se poate vedea reţinerea unui tânăr îmbrăcat cu tricou roşu, când urcă în autovehiculul său. Scena se derulează într-un loc care pare a fi un post de frontieră, unde forţele de ordine sosesc precipitat şi îl imobilizează la pământ pe suspect.

Într-o ultimă secvenţă este înfăţişat arsenalul pe care îl transporta tânărul. Anumiţi observatori au ridicat întrebări despre această arestare, filmată de la A la Z, care seamănă din punctul lor de vedere cu o punere în scenă. Decizia de a difuza această înregistrare luni, în condiţiile în care arestarea datează potrivit SBU de la 21 mai, a ridicat şi ea semne de întrebare.

În apărarea lor, serviciile secrete ucrainene afirmă că intenţia lor era să aştepte finalul Euro 2016, dar că scurgerile de informaţii în presa franceză le-au obligat să facă public cazul.

În înregistrarea video, apare cu claritate un al doilea bărbat, notează AFP. El se află în autovehicul, alături de francez, şi este şi el reţinut şi 'placat' la sol de forţele de ordine. Însă până în prezent nu a fost difuzată nicio informaţie privind rolul şi identitatea acestui al doilea bărbat.

'Poate că vom vorbi despre acest lucru mai târziu. Dar, pentru moment, fără autorizaţie din partea anchetatorului, nu vă voi dezvălui detalii. Este în interesul anchetei', s-a mulţumit să declare purtătoarea de cuvânt a SBU, Olena Ghitlianska.

Apoi, Gregoire Moutaux era necunoscut serviciilor de poliţie. Domiciliat la Nant-le-Petit, un sat cu 80 de locuitori din Meuse, în estul Franţei, a fost descris ca 'un puşti foarte agreabil cu vecinii săi, inteligent şi simpatic' de primarul localităţii şi ca un 'salariat ireproşabil' de directorul tehnic al cooperativei la care era angajat, ocupaţia sa fiind inseminarea artificială a vacilor.

Un tricou cu emblema unui grup de extrema dreaptă franceză a fost confiscat cu prilejul unei percheziţii la domiciliul său din Meuse, potrivit unei surse din poliţia franceză.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, el ar fi intenţionat să comită atacuri asupra unei moschei, a unei sinagogi şi a unor şi centre de impozitare pentru a-şi arăta opoziţia faţă de politica Franţei privind migraţia, 'răspândirea islamului' şi 'mondializare'. Acestea nu indicau însă cum un singur om fără o reţea în spate ar putea comite un număr atât de ridicat de atentate.

La rândul lor, anchetatorii francezi par să privilegieze pista traficului de arme. A fost deschisă o anchetă care a fost încredinţată Oficiului central de luptă împotriva criminalităţii organizate şi serviciului regional al poliţiei judiciare de la Nancy. Potrivit unei informaţii difuzate de Le Parisien, care citează o sursă apropiată de Ministerul de Interne francez, în prezent autorităţile franceze nu dispun de 'niciun element judiciar care să ateste planuri de atentat în legătură cu acest cetăţean francez'.

×
Subiecte în articol: Franta Ucraina
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close