Antena 3 CNN Externe În prag de colaps. Ţara în care salariul mediu pe economie nu îţi ajunge decât pentru pâine

În prag de colaps. Ţara în care salariul mediu pe economie nu îţi ajunge decât pentru pâine

În prag de colaps. Ţara în care salariul mediu pe economie nu îţi ajunge decât pentru pâine
18 Oct 2015   •   18:58

Odată cu prăbuşirea economiei în Venezuela s-a prăbuşit şi moneda naţională. Bolivarul, numit astfel după eroul Simon Bolivar, a ajuns să nu fie căutat nici măcar de către hoţi.

Economia este una închisă, dinspre care nu ne vin informaţii statistice. Dar o bună indicaţie despre cât de prost stau lucrurile o dau pieţele negre.

Rata de schimb oficială este de 6,3 bolivari pentru un dolar. Asta inseamnă că un bilet de film costă cam 60 de dolari. Pentru un bilet, o băutură şi popcorn, ar cam trebui să plăteşti 120 de dolari. Doar că pe piaţa neagră toate astea costă mult, mult mai puţin.

La cursul oficial, salariul mediu în ţară este de 1.178 de dolari. Destul de decent, nu? De fapt, ca putere de cumpărare, este cam de 10.60 dolari.
Aceste cifre nu spun nici ele mare lucru, căci pentru o familie de cinci persoane este nevoie cam de 7 salarii medii, doar pentru a cumpăra mâncare. Căci preţul acesteia a crescut de aproape 4 ori în ultimul an.

Produsele de consum sunt atât de puţine, încât magazinele îşi umplu rafturile cu câte un singur tip de produs. Lumea a ajuns să meargă la supermarket să cumpere sare, sau oţet, pentru că atât se găseşte în tot magazinul.

Oficial, preşedintele Maduro dă vina pe duşmanii statului, pe cei care vând pe piaţa neagră, practic pe toată lumea, mai puţin pe cei care conduc ţara.

×
Subiecte în articol: economie colaps pâine
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close