Antena 3 CNN Externe Forţele de securitate din Europa au intensificat căutarea teroristului dispărut după atacurile de la Paris

Forţele de securitate din Europa au intensificat căutarea teroristului dispărut după atacurile de la Paris

Forţele de securitate din Europa au intensificat căutarea teroristului dispărut după atacurile de la Paris
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
18 Noi 2015   •   08:38

Forţele de securitate din Franţa şi din întreaga Europă au intensificat căutarea teroristului dispărut fără urmă după atacurile sângeroase de la Paris. 

 
Anchetatorii sunt, însă, aproape convinşi că un al doilea atacator a reuşit, şi el, să fugă.
 
În timp ce percheziţiile şi arestările continuă, Franţa a cerut şi a primit ajutorul statelor Uniunii Europene în lupta împotriva Statului Islamic. 
 
Armata franceză îşi va coordona operaţiunile din Siria şi cu Rusia, în urma unei discuţii telefonice între Francois Hollande şi Vladimir Putin. 
 
Salah Abdesalam este, în aceste zile, cel mai căutat om din Europa. După ce, împreună cu tovarăşii săi, a mitraliat terasele pariziene, făcând zeci de victime între care doi români, francezul a fugit în maşina unor prieteni.
 
Unul dintre fraţii săi s-a aruncat în aer într-o altă cafenea, în seara atacurilor. Celălalt, stabilit în Belgia, a fost arestat după atentate, despre care spune că nu ştia nimic.
 
După ce au studiat înregistrările video ale atacurilor, anchetatorii cred că un al doilea terorist, încă neidentificat, a reuşit să fugă şi poate oricând lovi din nou. Poliţiştii au căutat indicii în locuinţele folosite de atacatori la Paris. 
 
În cele două locuinţe s-au găsit, însă, şi seringi despre care nu se ştie dacă serveau la fabricarea bombelor sau la injectarea drogurilor. A fost identificat şi presupusul "creier" al atentatelor, un belgian de origine marocană pe nume Abdel Hamid Abaud. El va fi greu de capturat: se ascunde în Siria, în teritoriul controlat de Statul Islamic. 
 
Serviciile secrete americane spun că Abaud face parte dintr-o "celulă" teroristă pe care încercau de mult să o anihileze. Chiar luna trecută, gruparea a fost ţinta unui atac aerian care, însă, a dat greş. 
 
După atentatul de la Paris, aviaţia franceză şi-a intensificat bombardamentele asupra poziţiilor Statului Islamic din Siria. 
 
Franţa a primit sprijinul partenerilor săi din Uniunea Europeană, dar a contactat şi Rusia, care îşi desfăşoară propria campanie aeriană în Siria. După ce a vorbit la telefon cu Francois Hollande, Vladimir Putin le-a ordonat militarilor săi să-şi coordoneze acţiunile cu forţele franceze.
 
Deocamdată, răspunsul Statului Islamic rămâne sfidător. Într-un nou mesaj video, islamiştii ameninţă să facă încă multe victime nevinovate, în atacuri asemenea celor de la Paris. 

×
Subiecte în articol: Atentat terorist Paris terorist
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close