Antena 3 CNN Externe ”Justiție climatică” cerută liderilor prezenți la conferința COP21

”Justiție climatică” cerută liderilor prezenți la conferința COP21

”Justiție climatică” cerută liderilor prezenți la conferința COP21
28 Noi 2015   •   20:04

Sute de catolici, budiști, musulmani, hinduși și protestanți de pe toate continentele, veniți în Franța pentru conferința internațională asupra schimbărilor climatice (COP21), au cerut sâmbătă liderilor mondiali să acționeze pentru "justiție climatică", informează Agerpres.

Reuniți la Saint-Denis, la nord de Paris, sute de pelerini "climatici" au remis responsabilului pentru schimbări climatice al ONU, Christiana Figueres, și lui Nicolas Hulot, trimisul special pentru protecția planetei al președintelui francez François Hollande, o petiție semnată de 1.780.528 de cetățeni din întreaga lume.

"În numele lor, cerem o reducere drastică a emisiilor de carbon, iar țărilor celor mai bogate să le ajute pe cele mai sărace să facă față schimbărilor climatice", a rezumat cardinalul brazilian Claudio Hummes. "Timpul este scurt. Rugați-vă și acționați pentru justiție climatică ", a adăugat el stârnind aplauze.

"În pofida diferențelor, putem să ne unim ca ființe umane și să arătăm că suntem capabili să facem față împreună acestei provocări" a COP21, care se deschide luni la Le Bourget, în apropiere de Paris, a răspuns dna Figueres, foarte emoționată, mulțumindu-le.

Prin comunitățile lor și ONG-uri, principalele religii și-au înmulțit în ultima vreme apelurile la mobilizare pentru "salvgardarea creației" amenințate de schimbările climatice, scrie AFP.

"Dincolo de religie, purtați un mesaj esențial: avem nevoie de mai multă umanitate. Înțelegând dimensiunea sa spirituală, ați plasat acest eveniment la un nivel superior", i-a încurajat Nicolas Hulot, anunțând că Hollande va primi o delegație de pelerini în timpul conferinței.

Obiectivul acestor negocieri internaționale este de a ajunge până la 11 decembrie la un acord care să permită limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius în raport cu epoca pre-industrială.

Mii de persoane au manifestat sâmbătă în lume pentru a cere măsuri puternice împotriva încălzirii globale la această conferință ce se va deschide oficial luni în prezența a 150 de șefi de stat, înconjurați de un dispozitiv de securitate de excepție ca urmare a recentelor atacuri de la Paris.

De la Manila la Bogota trecând prin New Delhi, Tokyo, Londra, Kampala sau Sao Paulo, marșuri pentru climă sunt prevăzute pretutindeni în acest sfârșit de săptămână. Cu excepția Parisului, unde acestea sunt interzise în virtutea stării de urgență decretate după atentatele din 13 noiembrie, cele mai grave cunoscute vreodată de Franta (130 morți). Un lanț uman este prevăzut totuși duminică la Paris, în apropierea locurilor unde au avut loc atentatele.

Președintele conferinței internaționale, ministrul francez al afacerilor externe, Laurent Fabius, a convocat duminică o reuniune plenară a negociatorilor pentru a defini foaia de parcurs înainte de deschiderea oficială luni, când mulți lideri participanți vor lua cuvântul, între care François Hollande (Franța), Barack Obama (Statele Unite), Xi Jinping (China), Narendra Modi (India), Vladimir Putin (Rusia), Recep Tayyip Erdogan (Turcia).

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close