Antena 3 CNN Externe Decizia minunată pe care au luat-o Putin și Obama în spatele ușilor închise

Decizia minunată pe care au luat-o Putin și Obama în spatele ușilor închise

Decizia minunată pe care au luat-o Putin și Obama în spatele ușilor închise
Sursa foto: foto: kremlin.ru
30 Noi 2015   •   18:37

Vladimir Putin si Barack Obama au discutat luni timp de aproape o jumatate de ora la Conferinta internationala privind schimbarile climatice (COP21), care s-a deschis oficial la Paris, transmite AFP, citand un comunicat al Kremlinului.

“Intalnirea s-a desfasurat cu usile inchise”, a mai indicat presedintia rusa, fara a oferi alte detalii. Anterior, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, indicase posibilitatea unei discutii “pe culoare” intre presedintii Putin si Obama.

Potrivit unui oficial al Casei Albe, citat de Reuters sub rezerva anonimatului, discutia s-a referit la criza din Siria si la situatia din Ucraina. Presedintele Barack Obama a subliniat importanta ca atacurile aeriene sa vizeze tinte ale Statului Islamic si nu grupari rebele care se opun presedintelui sirian Bashar al-Assad.

“Cei doi presedinti au discutat despre imperativul de a inregistra progrese in privinta procesului de la Viena pentru a se ajunge la o incetare a focului si la o solutionare pasnica a razboiului civil din Siria”, a indicat oficialul american.

Potrivit acestuia, presedintele Obama a declarat, in cursul intalnirii, ca plecarea de la putere a lui Assad este o parte a acestei tranzitii, ambii lideri afirmand ca ministerele lor de externe vor continua sa lucreze la procesul diplomatic in favoarea unei solutii pentru Siria.

Pe de alta parte, Barack Obama si-a exprimat regretul fata de moartea unui pilot rus al carui avion a fost doborat recent de aviatia turca, la granita cu Siria, si a incurajat o dezescaladare a tensiunilor dintre Rusia si Turcia, a mentionat aceeasi sursa.

Pe parcursul discutiei, presedintele american a subliniat de asemenea necesitatea unei solutii diplomatice la criza din Ucraina, precizand ca sanctiunile impuse Rusiei vor putea fi eliminate atunci cand Moscova isi va onora angajamentele asumate prin acordul de la Minsk.

Vladimir Putin nu va avea nicio intrevedere bilaterala cu Recep Tayyip Erdogan in marja Conferintei internationale de la Paris. Presedintele Turciei si-a manifestat vineri disponibilitatea pentru o discutie cu presedintele Rusiei, dupa ce relatiile dintre cele doua tari s-au tensionat semnificativ in urma doborarii de catre aviatia turca a unui avion de bombardament rus la granita cu Siria, potrivit stirileprotv.ro.



×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Barack Obama
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close