Antena 3 CNN Externe A murit V.S. Naipaul, scriitor laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură

A murit V.S. Naipaul, scriitor laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură

A murit V.S. Naipaul, scriitor laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură
12 Aug 2018   •   10:21

Scriitorul britanic Vidiadhar Surajprasad Naipaul, distins în anul 2001 cu Premiul Nobel pentru Literatură, a murit la vârsta de 85 de ani, informează Press Association, dpa, AFP şi Reuters. 

V.S.Naipaul, ale cărui opere au abordat adesea temele colonialismului şi exilului, a decedat în pace la locuinţa sa din Londra, a precizat soţia sa, Nadira Naipaul. 

"A fost un gigant în tot ceea ce a realizat şi a murit înconjurat de cei pe care i-a iubit trăind o viaţă plină de creativitate minunată şi iniţiativă", a spus soţia, într-un comunicat. 

De origine indiană, V.S.Naipaul, care s-a născut în Trinidad în 1932, a obţinut de asemenea Premiul Booker în 1971 pentru romanul "In a Free State" şi a primit titlul de cavaler de la regina Elizabeth în 1990. 

Romancierul Salman Rushdie a postat pe Twitter că el şi Naipaul "am avut păreri diferite tot timpul, despre politică, despre literatură, dar mă simt la fel de trist ca şi când mi-aş fi pierdut un frate mai mare". 

Printre cele mai apreciate romane semnate de Naipaul se numără "A House for Mr Biswas" (1961) sau "A Bend in the River" (1979). 

Considerat o adevărată capodoperă, romanul "A House for Mr Biswas" spune povestea tragicomică a unui indian care trăieşte în Trinidad şi se află în căutarea independenţei şi identităţii. O mare parte din povestea acestui personaj este inspirată chiar din viaţa tatălui autorului. 

Muza literară a lui Naipaul este indisociabil legată de, ceea ce el numea, "lipsa rădăcinilor" sale - nemulţumirea sa legată de sărăcia culturală şi spirituală a Trinidadului, sentimentul de alienare faţă de India şi imposibilitatea sa, în Anglia, de a relaţiona cu "valorile tradiţionale ale unei foste mari puteri coloniale". 

Efectele negative ale colonialismului reprezintă o temă importantă a cărţilor sale. În celebrul său roman cu accente autobiografice "The Enigma of Arrival" (1987), Naipaul vorbeşte despre un scriitor din Caraibe care descoperă bucuria de a ajunge "acasă", în Anglia, după ani de peregrinări şi abia atunci începe să simtă că lumea sa nu mai este o colonie. 

V.S. Naipaul s-a căsătorit cu Patricia Hale în 1955. El a descris acest mariaj care a durat 41 de ani drept "incomplet" şi ulterior a recunoscut că a căutat uneori în braţele prostituatelor ceea ce nu putea obţine de la soţia sa. În 1996 s-a căsătorit pentru a doua şi ultima oară. A doua sa soţie a fost Nadira Khannum Alvi.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close