Antena 3 CNN Externe Acord în Catalonia, pentru formarea unui guvern regional

Acord în Catalonia, pentru formarea unui guvern regional

Acord în Catalonia, pentru formarea unui guvern regional
09 Ian 2016   •   19:26

Separatiștii catalani au ajuns la un acord sâmbătă pentru formarea unui guvern regional și evitarea convocării de noi alegeri, situație în care ar fi putut să piardă majoritatea, informează Agerpres.

Cele două formațiuni separatiste "Junts pel Si" (Împreună pentru Da) și CUP au ajuns la un acord pentru formarea unui guvern și a nu mai merge din nou în alegeri, a declarat pentru AFP o sursă din guvernul regional.

Șeful executivului regional din Catalonia (nord-estul Spaniei), separatistul Artur Mas, urmează să se pronunțe asupra acestui acord care ar include, potrivit presei, și o retragere a candidaturii sale, care a fost puternic contestată.

De altfel, Artur Mas a admis, joi seară, după trei luni de diviziuni în rândul taberei secesioniste, că poate a sosit momentul încetinirii ritmului proiectelor sale de proclamare a independenței.

"Nu trebuie să abandonăm proiectul, dar (...) pentru proclamarea unui stat catalan este nevoie de peste 50% din voturi", a declarat el, întrebat dacă este realizabil obiectivul taberei sale, proclamarea independenței în 2017.

"Ritmul a fost foarte accelerat. Dacă țara nu este pregătită pentru mai mult, poate trebuie pur și simplu să acomodăm ritmul", a adăugat Mas.

La 27 septembrie 2015, separatiștii au câștigat majoritatea locurilor în parlament (72 din 135) cu un program ce promitea demararea unui proces separatist care să se încheie în 2017. Ulterior, "Junts pel Si" și CUP, dispunând de 62 și, respectiv, 10 mandate, nu au reușit să ajungă la un acord.

Stânga anticapitalistă — CUP a cerut fără succes să i se prezinte alt candidat pentru șefia executivului. Ea îi reproșează lui Artur Mas politica de austeritate și scandalurile de corupție care au lovit partidul său, CDC.

În schimb, "Junts pel Si" a acceptat un plan social de urgență și a semnat o rezoluție parlamentară secesionistă fără precedent, dar a refuzat să cedeze în legătură cu persoana viitorului șef al executivului.

×
Subiecte în articol: Catalonia acord
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close