Antena 3 CNN Externe Acuzații dure în Spania. Ministrul de interne de la Madrid susține că Guvernul catalan „incită la revoltă”

Acuzații dure în Spania. Ministrul de interne de la Madrid susține că Guvernul catalan „incită la revoltă”

Acuzații dure în Spania. Ministrul de interne de la Madrid susține că Guvernul catalan „incită la revoltă”
Sursa foto: FOTO: Agerpres
03 Oct 2017   •   16:28

Ministrul de interne spaniol a acuzat guvernul regional al Cataloniei că „instigă populația la revoltă”, după o creștere a numărului cazurilor de hărțuire a polițiștilor trimiși pentru a menține ordinea în regiunea spaniolă, relatează AFP.

„Vedem cum guvernul catalan împinge zi de zi populația spre prăpastie și incită la revoltă pe străzi”, a declarat ministrul de interne, Juan Ignacio Zoido, la două zile după intervenția brutală a poliției în timpul referendumului de autodeterminarea interzis de justiția spaniolă.

„Guvernul va lua toate măsurile necesare pentru a împiedica poliția națională și Garda Civilă să fie asediat”, a adăugat ministrul.

Sute de ofițeri de poliție și membri ai Gărzii Civile trimiși în Catalonia înainte de referendumul de duminică au fost nevoiți să părăsească hotelurile în care au fost cazați, sub presiunea populației și a primarilor pro-independență.

După violențele de duminică, sindicatele din poliție s-au plâns de hărțuire din partea populației.

Numeroase persoane s-au strâns luni seara în jurul hotelurilor și a secțiilor de poliție, strigând „afară forțele de ocupație”.

Marți, stațiile de metrou din Barcelona au fost închise, principalele artere au fost blocate de proteste, iar funcționarii publici și-au oprit activitatea ca răspuns la un apel la grevă al unor grupuri pro-independență, după ce sute de persoane au fost rănite în urma intervenției de duminică a poliției spaniole pentru oprirea desfășurării referendumului de independență, declarat ilegal de Madrid.

Greva, programată inițial ca o încetare generală a lucrului în întreaga regiune, dar dezaprobată de cele mai mari sindicate din Spania, a afectat sectorul public, transportul în comun și serviciile de bază.

Rezultatul referendumului a fost covârșitor în favoarea independenței, deși prezența la urne a fost de doar 42%, deoarece susținătorii rămânerii regiunii în administrarea Spaniei au boicotat votul. Guvernul autonom catalan a cerut mediere internațională.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Madrid ministrul de Interne Spania
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close