Antena 3 CNN Externe Agresorul ambasadorului american din Seul mergea frecvent în Coreea de Nord

Agresorul ambasadorului american din Seul mergea frecvent în Coreea de Nord

Agresorul ambasadorului american din Seul mergea frecvent în Coreea de Nord
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
06 Mar 2015   •   17:43

Autorităţile de la Seul încearcă să afle dacă există vreo legătură între vizitele frecvente efectuate în Coreea de Nord de agresorul ambasadorului SUA şi atac, informează BBC.
   
Kim Ki-jong, în vârstă de 55 de ani, l-a atacat joi, cu un cuţit, pe ambasadorul Statelor Unite din Seul, Mark Lippert.
   
Anchetatorii au stabilit că agresorul a mers de şapte ori în Coreea de Nord în perioada 1999 - 2007. "Anchetăm dacă există vreo legătură între vizitele suspectului în Coreea de Nord şi agresiunea pe care a comis-o împotriva ambasadorului american", a declarat Yoon Myeong-seong, un oficial din cadrul poliţiei sud-coreene.
   
Kim Ki-jong a negat că agresiunea ar avea legătură cu vizitele făcute în Coreea de Nord, explicând că oricum nu a vrut să îl omoare pe ambasadorul american, ci doar să îl rănească.

Individul, care are vederi naţionaliste şi unioniste, a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor.

   
Ambasadorul SUA, Mark Lippert, a fost agresat joi, în timp mergea la un eveniment dedicat reconcilierii între Coreea de Sud şi Coreea de Nord. Diplomatul american a suferit leziuni la faţă şi la mână. Kim Ki-jong a strigat "Opriţi antrenamentele pentru război!" înainte de a-l ataca pe ambasadorul SUA.

Departamentul de Stat american a condamnat atacul, care intervine în contextul în care Coreea de Sud şi Statele Unite efectuează exerciţii navale implicând zece nave sud-coreene, un distrugător american şi elicoptere de tip Sea Hawk. Pe fondul exerciţiilor, armata nord-coreeană a lansat luni două rachete cu rază scurtă de acţiune în Marea Japoniei.
   
Regimul de la Phenian a salutat agresiunea. Marţi, Coreea de Nord ameninţa că are capacitatea de a lansa un "atac militar preventiv" împotriva Statelor Unite.
 

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close