Antena 3 CNN Externe "Aici e mâna RUSIEI". Ce s-a întâmplat cu Ucraina, în aşa-zisul armistiţiu

"Aici e mâna RUSIEI". Ce s-a întâmplat cu Ucraina, în aşa-zisul armistiţiu

"Aici e mâna RUSIEI". Ce s-a întâmplat cu Ucraina, în aşa-zisul armistiţiu
de O.P.    |    16 Sep 2014   •   07:17

 Un proiect de contract de vânzare de armament israelian negociat cu Ucraina a fost blocat recent de teama unei nemulţumiri a Rusiei, a anunţat luni un post de televiziune din Israel, relatează AFP.

O delegaţie ucraineană a efectuat în aceste ultime săptămâni o vizită în Israel în vederea achiziţionării de material militar, în special avioane fără pilot, pentru a-l utiliza contra separatiştilor proruşi, potrivit postului de televiziune.

Iniţial, Ministerul israelian al Apărării şi-a dat acordul pentru a vinde Ucrainei avioane fără pilot produse de întreprinderea Aeronautics. Dar Ministerul de Externe, care trebuie să aprobe, de asemenea, orice export de armament, a recurs la veto în cazul acestei tranzacţii.

Ministerul de Externe a anunţat că această vânzare riscă să provoace nemulţumirea Rusiei şi să-l determine pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să deblocheze vânzările de arme către Siria şi Iran, ţări considerate drept inamice de către Israel.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a refuzat să ofere să ofere declaraţii pe marginea acestui caz.

Israelul afişează o neutralitate prudentă în conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Această poziţie se explică prin teama de "capacităţile însemnate" ale Rusiei, a explicat recent pentru AFP un diplomat israelian.

"Mergem ca pe ouă deoarece Moscova are mijloace de a-şi exprima nemulţumirea furnizând, de exemplu, arme sofisticate Siriei sau consolidându-şi cooperarea în domeniul nuclear cu Iranul", a subliniat el.

×
Subiecte în articol: Proteste Ucraina
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close