Antena 3 CNN Externe Premierul elen, Alexis Tsipras, își recunoaște înfrângerea

Premierul elen, Alexis Tsipras, își recunoaște înfrângerea

Premierul elen, Alexis Tsipras, își recunoaște înfrângerea
28 Noi 2015   •   22:58

Premierul grec, Alexis Tsipras, a recunoscut sâmbătă că a eșuat în a-și asigura sprijinul opoziției în privința gestionării crizei migratorii și a reformei sistemului de pensii, cerută de creditorii internaționali, transmite Agerpres.

La finalul unei reuniuni maraton de șase ore cu liderii principalelor partide din Grecia, cu excepția comuniștilor din KKE și a neonaziștilor din Zori Aurii, Alexis Tsipras i-a acuzat pe adversarii săi conservatori și socialiști că au "dovedit că nu au simțul necesar al responsabilității și nici seriozitatea necesară".

El a acuzat principalul partid de opoziție, Noua Democrație (ND, dreapta) că "subminează poziția internațională a țării" "refuzând un acord privind criza migratorie".

Prim-ministrul le-a mai reproșat conservatorilor că, împreună cu socialiștii din Pasok, au refuzat "să traseze o linie roșie națională" pentru negocierile cu creditorii, UE și FMI, "în favoarea unei reforme a sistemului de pensii care să garanteze viabilitatea sistemului fără tăieri suplimentare ale pensiilor".

La rândul lor, reprezentanții celor două partide au subliniat refuzul lor de a se plia "la artificiile de comunicare" ale premierului.

Alexis Tsipras a solicitat această reuniune prezidată de șeful statului, în timp ce majoritatea sa parlamentară s-a redus de la 155 de deputați la 153, din totalul de 300, după adoptarea la jumătatea lunii noiembrie a unui nou pachet de măsuri de austeritate cerute de creditori.

Țara, ale cărei insule au devenit principala poartă de intrare în Europa a fluxului migrator actual, se află de asemenea sub presiunea puternică a partenerilor europeni pentru a-și securiza mai bine frontierele și a coopera cu Turcia pe unde tranzitează în special refugiații sirieni.

Dacă ND a luat distanță, a fost degajat totuși un cadru comun cu prilejul acestei reuniuni, potrivit unui comunicat al președinției țării.

Liderii opoziției socialiste și de centru au ajuns la un acord cu guvernul de coaliție al stângii radicale cu dreapta suveranistă legat de necesitatea amplasării unei echipe europene de pază de coastă în Marea Egee, în fața Turciei, prin intermediul întăririi rolului Agenției Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe (FRONTEX).

×
Subiecte în articol: Alexis Tsipras Grecia
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close