Antena 3 CNN Externe Ambarcaţiunile morţii şi ale disperării. Un doctor povesteşte ororile pe care le trăiesc imigranţii

Ambarcaţiunile morţii şi ale disperării. Un doctor povesteşte ororile pe care le trăiesc imigranţii

Ambarcaţiunile morţii şi ale disperării. Un doctor povesteşte ororile pe care le trăiesc imigranţii
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Aug 2015   •   18:15

În cala ambarcațiunii unde 52 de imigranți au fost găsiți morți miercuri în largul Libiei, doctorul Simon Bryant a căutat cu disperare semne de viață, încetând să mai țină evidența victimelor în această nouă tragedie în Marea Mediterană, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Medic canadian în vârstă de 56 de ani și în misiune cu organizația Medici Fără Frontiere la bordul navei 'Phoenix', doctorul Simon, a fost chemat miercuri să asiste paza de coastă suedeză la verificarea unei ambarcațiuni de pescuit cu peste 450 de imigranți la bord.

"M-am dus la fața locului, împreună cu o infirmieră. Era multă agitație, mulți oameni care se agitau peste tot", a povestit el joi într-un interviu telefonic pentru AFP.

"Apoi m-am urcat pe ambarcațiunea de lemn, în cală", a spus medicul, precizând că era întuneric, fundul calei de doar câțiva metri pătrați era plin cu apă și nu exista decât un tub de aerisire instalat de echipele de intervenție suedeze pentru a se putea respira.



Echipat cu o lanternă, medicul a început să examineze oamenii. "Am încetat să mai număr morții la 24, m-am concentrat pe căutarea de semne de viață. Unii erau morți de ceva timp, trupurile lor erau țepene", a povestit el.

Mulți dintre ei erau întinși pe fundul calei, cu capul în apă. Iar unii au fost găsiți apoi complet sub apă.

"Din nefericire, la final, când am revenit sus, unde era ceva mai mult spațiu, existau trei cadavre, iar un alt bărbat abia mai respira", a adăugat medicul.

"În prima zi, majoritatea sunt epuizați și dorm mult. Apoi, încep să-și spună poveștile, iar acestea pot fi extrem de dure. Mulți au îndurat călătorii extrem de lungi pentru a ajunge în Libia, din Eritreea, Sudanul de Sud, Sierra Leone, Ghana... Iar noi auzim acum povești groaznice privind situația din Libia în acest moment", a aplicat doctorul Bryant.

"Sper că situația se va schimba. Însă până atunci, vom rămâne aici și vom face ce vom putea pentru a împiedica moartea acestor oameni", a mai afirmat el.



×
Subiecte în articol: imigranti criza imigranţilor Libia
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close