Antena 3 CNN Externe Anunțul făcut de Emmanuel Macron. Stare de urgență în Franța, până la 1 noiembrie

Anunțul făcut de Emmanuel Macron. Stare de urgență în Franța, până la 1 noiembrie

Anunțul făcut de Emmanuel Macron. Stare de urgență în Franța, până la 1 noiembrie
Sursa foto: Foto: Agerpres
24 Mai 2017   •   13:25

Starea de urgență instituită în 2015 pentru a contracara amenințarea de atacuri teroriste va fi extinsă până la 1 noiembrie, a declarat miercuri președintele Emmanuel Macron în finalul unui Consiliu de apărare la Palatul Elysee, reunit pentru a decide asupra sistării sau prelungirii stării de urgență după data de 15 iulie, relatează Reuters, potrivit Agerpres. 

Decizia de a prelungi starea de urgență în Franța, anunțată într-un comunicat de biroul de presă al lui Macron, intervine după atentatul sinucigaș de luni seara, soldat cu 22 de morți și 59 de răniți, la ieșirea de la un concert de muzică pop la Manchester, în nord-vestul Angliei.

Prevederile stării de urgență acordă poliției franceze puteri sporite în ceea ce privește căutarea și arestarea suspecților de terorism, acestea fiind instituite în urma atentatelor de la 13 noiembrie 2015 la Paris, soldate cu 130 de morți.

Emmanuel Macron va cere parlamentului prelungirea până la 1 noiembrie a stării de urgență și dorește de asemenea o nouă lege pentru consolidarea "securității în fața amenințărilor teroriste", a indicat președinția franceză într-un comunicat, citat de AFP.

Starea de urgență — decretată la sfârșitul anului 2015, după cele mai devastatoare atacuri jihadiste comise vreodată pe teritoriul francez (130 morți) — a fost deja prelungită de cinci ori și urma să fie ridicată la mijlocul lunii iulie.

Macron a "cerut" guvernului să propună măsuri de consolidare a securității în fața amenințării teroriste în afară de starea de urgență, cu scopul ca un text legislativ să fie pregătit în viitoarele săptămâni", indică președinția în același comunicat.

Președintele centrist de 39 de ani, ales la 7 mai, a mai "dat instrucțiuni pentru instituirea unui centru de coordonare al serviciilor angajate în luptă împotriva terorismului", a cărui organizare se preconizează să fie finalizată la începutul lunii iunie, mai precizează Palatul Elysee.

Emmanuel Macron a subliniat din nou miercuri "solidaritatea care unește Franța și Regatul Unit în lupta împotriva terorismului" și Consiliul Apărării francez a "examinat modalități de a furniza întreaga asistență anchetei efectuate de autoritățile britanice", potrivit comunicatului.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close