Antena 3 CNN Externe Asasinatul lui Nemţov, începutul sfârşitului pentru Putin. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva liderului de la Kremlin

Asasinatul lui Nemţov, începutul sfârşitului pentru Putin. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva liderului de la Kremlin

Asasinatul lui Nemţov, începutul sfârşitului pentru Putin. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva liderului de la Kremlin
de O.P.    |    02 Mar 2015   •   06:34

Zeci de mii de oameni au străbătut centrul Moscovei într-un marş în memoria lui Boris Nemţov, unul din liderii opoziţiei ruse, asasinat vineri seara.

Participanţii au scandat lozinci împotriva războiului din Ucraina şi au cerut demisia preşedintelui Vladimir Putin. O manifestaţie de comemorare a avut loc şi la Sankt-Petersburg. Organizatorii susţin că la marşul de la Moscova au luat parte aproape 50.000 de oameni, în timp ce poliţia evaluează numărul lor la 21.000. Mulţi dintre ei purtau foi cu numele lui Nemţov sau inscripţia "Eu nu mă tem". Atmosfera nu era una de reculegere ci mai degrabă de indignare: manifestanţii învinuiau conducerea Rusiei pentru moartea liderului opoziţiei.

Marşul a înlocuit o manifestaţie, organizată, între alţii, chiar de Nemţov, împotriva războiului din Ucraina şi mai ales a intervenţiei Rusiei în conflict.

Participanţii au denunţat "atmosfera de ură" creată, în opinia lor, de presa controlată de Kremlin. Unul din liderii opoziţiei şi-a exprimat speranţa că asasinarea lui Nemţov va "deschide ochii" ruşilor influenţaţi de propagandă.

Sondajele efectuate înainte de asasinat arătau că popularitatea lui Vladimir Putin se menţine la cote extrem de ridicate iar opoziţia nu are prea mulţi susţinători.

Marşul s-a încheiat pe podul unde a fost ucis Nemţov. Participanţii au depus flori la grilajul instalat de poliţie în jurul locului crimei.

Manifestaţia a decurs fără incidente dar poliţiştii, mobilizaţi în număr mare pe traseu, au reţinut totuşi câteva zeci de persoane acuzate de încălcarea ordinii publice. Printre acestea s-a aflat şi un deputat ucrainean. Toţi cei reţinuţi au fost eliberaţi după câteva ore.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close