Antena 3 CNN Externe Avertisment apocaliptic. Teroriștii ar putea provoca foamete în nord-estul Nigeriei

Avertisment apocaliptic. Teroriștii ar putea provoca foamete în nord-estul Nigeriei

Avertisment apocaliptic. Teroriștii ar putea provoca foamete în nord-estul Nigeriei
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    24 Feb 2017   •   14:01

Directorul regional al Programului Alimentar Mondial în Africa de Vest, Abdou Dieng, şi-a exprimat vineri preocuparea în legătură cu faptul că teroriştii din cadrul grupării islamiste Boko Haram riscă să provoace foamete în nord-estul Nigeriei, relatează AFP.

„În ultimele luni, s-au înregistrat multe progrese în termeni de ofensive militare pentru a-i respinge pe terorişti, ceea ce ne-a permis să avem acces la unele populaţii şi noi le-am găsit în situaţii de sărăcie extremă”, a declarat Dieng pentru AFP, în marja unei conferinţe a donatorilor la Oslo.

„N-ar mai trebui să se vorbească de foamete. Ultima foamete care a existat în lume a fost cea din 2011 în Somalia. Foamete a fost în Somalia, în Sahel, fiind cauzată de efecte climatice, de secetă'”, a indicat oficialul PAM.

„Ceea ce se constată în prezent este foarte periculos: când se vorbeşte de Yemen, Sudanul de Sud, Somalia, nord-estul Nigeriei, aceste cazuri de foamete, dacă au loc acolo, ele sunt cauzate de conflicte, şi aceasta este foarte grav”, spus Dieng.

Potrivit declaraţiilor sale, „cei mai vulnerabili dintre vulnerabili” în regiunea lacului Ciad sunt 2,8 milioane de persoane, dintre care 1,8 milioane în Nigeria, 400.000 în Camerun, 400.000 în Niger şi 200.000 în Ciad.

„Ceea ce trebuie evitat este foametea. Şi, în faţa foametei, lumea este gata pentru orice, inclusiv paraşutarea de hrană. Dar este o zonă unde trebuie să se dea dovadă de multă atenţie şi tot ceea ce trebuie să se evite este să nu profite teroriştii. Acest fel de intervenţie costă scump”, a subliniat Dieng.

ONU aşteaptă un ajutor de urgenţă de până la 1,5 miliarde de dolari în acest an pentru regiunea lacului Ciad, destabilizată din cauza a opt ani de conflict dintre armata nigeriană şi Boko Haram.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Nigeria foame foamete teroristi Boko Haram
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close