Antena 3 CNN Externe Avertisment: ISIS, în stare să-și fabrice propriile arme chimice

Avertisment: ISIS, în stare să-și fabrice propriile arme chimice

Avertisment: ISIS, în stare să-și fabrice propriile arme chimice
de M.Z.    |    03 Mai 2016   •   23:25

Directorul general al OIAC a afirmat marți că există dovezi care sugerează că organizația Stat Islamic (SI/ISIS) este în stare să fabrice propriile arme chimice în Siria și Irak, dovezi despre care a pus că sunt "extrem de îngrijorătoare", relatează AFP, potrivit agerpres.ro.ar

"Este posibil să le fi produs ei singuri, ceea ce este extrem de îngrijorător", a declarat Ahmet Uzumcu. "Aceasta înseamnă că au tehnologia, cunoștințele și acces la substanțele care pot fi utilizate pentru producerea de arme chimice", a continuat el.

În februarie, directorul CIA, John Brennan, a afirmat la postul CBS News că luptătorii SI au capacitatea de a fabrica mici cantități de clor și gaz muștar (iperită).

Coaliția internațională împotriva SI a desfășurat la începutul lunii martie lovituri asupra instalațiilor grupării, afectând "capacitatea SI de a produce arme chimice", potrivit purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

Echipele de inspectori ai Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au găsit dovezi potrivit cărora gaz muștar a fost folosit în august în Irak și Siria, în special la Marea, în provincia Alep.

De mai multe luni, OIAC avertizează în legătură cu folosirea frecventă - fără a se pronunța asupra responsabililor - a gazului sarin, iperitei sau clorului în luptele care devastează Siria de cinci ani și au făcut peste 260.000 de morți.

"Există suspiciuni serioase că jihadiștii au fost în măsură să folosească" arme chimice, a subliniat Ahmet Uzumcu, refuzând să precizeze atacurile în cauză.

Pe 9 martie, un atac chimic asupra orașului Taza, în nordul Irakului, atribuit jihadiștilor din SI, a ucis trei copii și a rănit 1.500 de persoane.

La începutul lunii aprilie, Rusia și China au propus Consiliului de Securitate o rezoluție vizând să împiedice cumpărarea de arme chimice de către grupuri extremiste din țările vecine Siriei, ca Irakul și Turcia.

×
Subiecte în articol: Stat Islamic ISIS arme chimice
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close