Antena 3 CNN Externe Bilanţul cutremurului din Nepal: Cel puţin 2.400 de morţi şi peste 5.000 de răniţi

Bilanţul cutremurului din Nepal: Cel puţin 2.400 de morţi şi peste 5.000 de răniţi

Bilanţul cutremurului din Nepal: Cel puţin 2.400 de morţi şi peste 5.000 de răniţi
Sursa foto: foto: AGERPRES
26 Apr 2015   •   18:50
UPDATE 18.49 - Bilanţul oficial al seismului cu magnitudinea de 7,9 produs sâmbătă în Nepal depăşeşte 2.400 de morţi şi ar putea să mai crească, în condiţiile în care echipele de salvatori caută în continuare printre dărâmături, relatează DPA.

Ministerul nepalez de Interne a anunţat că bilanţul oficial al seismului este de 2.352 de morţi, majoritatea în capitala Kathmandu.
   
Peste 5.000 de persoane au fost rănite, iar echipele de intervenţie caută în continuare printre dărâmături, în speranţa că vor găsi eventuali supravieţuitori.
   
În condiţiile în care drumurile şi liniile de comunicaţie au fost distruse, oficialii se aşteaptă ca bilanţul victimelor să fie mult mai mare, în urma informaţiilor primite din zone izolate, unde sate întregi au fost devastate.
 
În plus, în urma seismului, care a fost resimţit şi în statele învecinate, 50 de persoane au murit în India, 17 în regiunea autonomă chineză Tibet şi alte patru în Bangladesh.
   
Aproximativ 6,6 milioane de persoane louiesc în zona afectată de cutremur, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU pentru ajutor de urgenţă, Jens Laerke. El a precizat că este dificil de estimat câte dintre ele au nevoie efectiv de ajutor.
   
_____
Cutremurul cu magnitudinea 7,9 înregistrat sâmbătă în Nepal a provocat moartea a cel puţin 2.200 de persoane, a anunţat poliţia nepaleză, citată de Reuters.

Bilanţul anterior era de peste 1.220 de morţi, dintre care 1.170 în Nepal şi 52 în ţările învecinate.

Cel mai grav seism înregistrat în Nepal în ultimii 81 de ani a cauzat prăbuşirea a numeroase clădiri şi a provocat de asemenea pagube şi victime în statele învecinate India şi Bangladesh, dar şi în Tibet şi pe Muntele Everest. Guvernul a decretat stare de urgenţă în zonele afectate.

Epicentrul seismului cu magnitudinea 7,9 a fost localizat la 80 de kilometri est de Pokhara, al doilea oraş ca mărime din Nepal. Hipocentrul seismului a fost localizat la o adâncime mică, de numai doi kilometri.

Pe fondul temerilor privind un dezastru umanitar în ţara săracă cu 28 de milioane de locuitori, Guvernul copleşit de situaţie a făcut apel la ajutor străin. India a fost prima care a răspuns, trimiţând avioane militare cu echipament medical şi echipe de intervenţie.

Un oficial din poliţie a precizat că bilanţul a ajuns la 1.170 de morţi numai în Nepal, dintre care mai mult de jumătate în Valea Kathmandu. Alte 36 de persoane au murit în nordul Indiei, 12 în regiunea autonomă chineză Tibet şi patru în Bangladesh.

La rândul său, ministrul nepalez de Finanţe, Ram Sharan Mahat, a scris pe Twitter că, potrivit armatei nepaleze, 1.457 de persoane au murit în urma seismului, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

Potrivit Reuters, o echipă montană a armatei indiene a descoperit 18 cadavre pe Muntele Everest, unde o avalanşă declanşată de cutremur a acoperit tabăra de bază folosită de alpiniştii care vor să urce pe cel mai înalt vârf din lume. Peste 1.000 de alpinişti se aflau acolo pentru începutul sezonului de alpinism.

Alpinistul român Alex Găvan a scris pe Twitter că a fost o "avalanşă uriaşă" şi că multe persoane se aflau pe munte. "Tabăra de bază de pe Everest cutremur uriaş apoi avalanşă de pe Pumori", a scris alpinistul român. "Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte", a adăugat Găvan.

El a revenit ulterior cu un nou mesaj pe Twitter, în care face apel să fie trimise elicoptere pentru transportarea răniţilor de pe Everest.

"Am ajutat la căutarea şi salvarea victimelor dintr-o vastă zonă devastată. Mulţi morţi. Mult mai mulţi răniţi. Mulţi vor muri" dacă nu sunt transportaţi cu elicopterele de urgenţă, a avertizat Găvan.

Alpinistul americano-britanic Daniel Mazur anunţase anterior că tabăra de bază a fost "grav avariată" şi echipa sa este blocată. "Vă rog, rugaţi-vă pentru toată lumea", a scris el pe Twitter.

"Ne confruntăm cu o criză gravă aici şi este greu să estimăm bilanţul victimelor şi pagubele" produse pe Everest, a declarat Mohan Krishna Sapkota, un oficial din domeniul turismului.

Aproximativ 300.000 de turişti străini s-ar afla în Nepal pentru sezonul de primăvară, iar autorităţile sunt copleşite de apelurile de la prieteni şi rude îngrijorate.

Cel mai grav cutremur produs în Nepal a avut loc în 1934 şi a provocat moartea a peste 8.500 de persoane.

×
Subiecte în articol: morti everest
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close