Antena 3 CNN Externe Bombă găsită în interiorul centralei nucleare de la Fukushima

Bombă găsită în interiorul centralei nucleare de la Fukushima

Bombă găsită în interiorul centralei nucleare de la Fukushima
Sursa foto: Foto: Wikipedia
10 Aug 2017   •   10:29

Descoperire șocantă în incinta centralei nucleare de la Fukushima, făcută din greșeală de un angajat al unei firme.

O bombă datând din Al Doilea Război Mondial a fost descoperită joi în Japonia în incinta centralei nucleare avariate Fukushima Daiichi, a anunţat compania Tokyo Electric Power (Tepco), care administrează această centrală, citat de AFP. 

Proiectilul a fost ''reperat în jurul orei locale 07:30 (miercuri 10:30 GMT) de către un angajat al unei firme subcontractante în timpul lucrărilor pentru amenajarea unui parc auto'', a declarat un purtător de cuvânt al Tepco. Bomba, cu o lungime de aproximativ 85 de cm şi un diametru de până la 15 cm, se afla în pământ, la o distanţă de un kilometru de reactoarele 2 şi 3 ale centralei, a precizat el. 

''Am avertizat serviciile de poliţie din Futaba, responsabile acum de monitorizarea cazului", a adăugat purtătorul de cuvânt citat. 

Forţele naţionale de autoapărare (denumirea oficială a armatei japoneze) sunt cele care trebuie să preia în sarcină operaţiune de îndepărtare a bombei, după ce vor fi verificat dacă există risc de explozie a dispozitivului. 

Regiunea unde se află centrala Fukushima Daiichi, în amonte de localităţile de coastă Futaba şi Okuma, găzduia în timpul războiului o bază aeriană a armatei nipone şi a fost bombardată de americani, conform informaţiilor de care dispune Tepco. Aceste două oraşe au fost evacuate complet în zilele care au urmat dezastrului din martie 2011 şi au rămas nelocuite de atunci. 

Centrala nucleară Fukushima Daiichi face în prezent obiectul unor importante lucrări pentru dezafectarea celor şase reactoare, dintre care patru au fost avariate grav în urma exploziilor cu hidrogen după cutremurul puternic şi valurile tsunami din martie 2011. 

Descoperirea bombei a dus la instalarea unui perimetru de securitate pe o mică porţiune a acestui obiectiv de mari dimensiuni, dar fără a fi perturbată activitatea echipelor care lucrau în special în apropierea reactoarelor.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: japonia Fukushima bomba centrala nucleara
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close