Antena 3 CNN Externe BREXIT. Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană. Ce urmează

BREXIT. Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană. Ce urmează

BREXIT. Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană. Ce urmează
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    24 Iun 2016   •   16:24

Chemaţi la urne, britanicii au decis că nu este cale să îşi rezolve diferendele cu Uniunea Europeană decât printr-un divorţ. 72% dintre cetăţeni s-au prezentat la vot, un vot care a aruncat nu doar Marea Britanie, dar şi Uniunea Europeană în nesiguranţă.

Bursele europene au deschis vineri în scădere. Lira sterlină a atins cel mai mic nivel din 1985.

O premieră în istoria Europei Unite, modul în care se va realiza separarea are încă multe necunoscute.

Procesul va dura însă minimum doi ani, potrivit Tratatului de la Lisabona.

Prima reacţie a liderilor de la Bruxelles a fost să încerce să evite haosul. O întâlnire de urgenţă a fost convocată la sediul Comisiei Europene.

Potrivit înţelegerilor semnate, Marea Britanie va continua să se supună regulilor Uniunii încă doi ani după ce va depune înştiinţarea că se rupe de blocul comunitar.

Există voci care spun că întregul proces va dura cel puţin un deceniu. Cel mai greu va fi ca Regatul să renegocieze cele 52 de acorduri de liber schimb de care beneficiază în prezent ca membru al Uniunii.

Primul pas pe care Londra trebuie să îl facă este să înştiinţeze formal Consiliul European de decizia luată. Cei 27 de lideri de stat se vor reuni apoi într-un Summit aşteptat pentru săptămâna viitoare pentru a decide cum va decurge relaţia cu Regatul pe viitor.

Printre cei afectaţi de separarea Regatului de Uniune se numără şi cei 300.000 de români care trăiesc în Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: Brexit Marea Britanie
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close