Antena 3 CNN Externe Budapesta a aprobat legea prin care maghiarii din toată lumea pot beneficia de cetăţenie ungară

Budapesta a aprobat legea prin care maghiarii din toată lumea pot beneficia de cetăţenie ungară

Budapesta a aprobat legea prin care maghiarii din toată lumea pot beneficia de cetăţenie ungară
26 Mai 2010   •   18:00

Etnicii maghiari din toată lumea vor putea beneficia de cetăţenie ungară, chiar dacă nu trăiesc în Ungaria. Asta după ce Parlamentul de la Budapesta a aprobat cu o majoritate covârşitoare controversatul proiect de acordare a cetăţeniei. Aproape patru milioane de maghiari trăiesc numai în România, Serbia şi Slovacia.

344 voturi pentru, 3 împotrivă şi 5 abţineri. De atât au avut nevoie parlamentarii ungari pentru a aproba cea mai controversată dintre legile propuse de noul guvern de dreapta. Şeful legislativului şi preşedintele partidului Fidesz, câştigătorul alegerilor din Ungaria a anunţat că legea va intra în vigoare în mod simbolic pe data de 20 august, de ziua naţională a Ungariei. Etnicii maghiari vor putea însă să devină cetăţeni în mod oficial de la 1 ianuarie 2011.

Specialiştii spun că legea ar putea genera conflicte, mai ales în Slovacia unde 10 la sută dintre cei aproximativ 5 milioane de locuitori sunt de etnie maghiară. Premierul slovac Robert Fico a declarat că vede această lege ca o ameninţare la securitatea ţării. Guvernul de la Bratislava a anunţat deja că va retrage cetăţenia slovacă persoanelor care solicită paşaport ungar.

Legea, propusă de partidul Fidesz le permite etnicilor maghiari să depună cereri pentru obţinerea cetăţeniei ungare dacă pot demonstra că au origini maghiare şi că pot vorbi limba. Aceştia nu vor fi obligaţi să locuiască în Ungaria pentru a obţine cetăţenia, dar, în acelaşi timp, nu li se va acorda drept de vot. Proiectul a fost susţinut şi de partidul radical Jobik (IOBIC), subiectul "Ungariei mari" reprezentând un punct forte al campaniei electorale care le-a adus 17 procente.

Peste 1,5 milioane de etnici maghiari din România ar putea beneficia de cetăţenia ungară.

Antena 3

×
Subiecte în articol: budapesta Slovacia
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close