Antena 3 CNN Externe Casa Albă cere 60 de miliarde de dolari în plus pentru regiunile afectate de uraganul Sandy

Casa Albă cere 60 de miliarde de dolari în plus pentru regiunile afectate de uraganul Sandy

Casa Albă cere 60 de miliarde de dolari în plus pentru regiunile afectate de uraganul Sandy
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
08 Dec 2012   •   10:07

Casa Albă a solicitat Congresului o suplimentare bugetară de peste 60 de miliarde de dolari pentru regiunile din nord-estul Statelor Unite devastate la sfârşitul lui octombrie de uraganul Sandy, transmite AFP.
   
"Luând totul în considerare (...) Sandy devine fără îndoială a doua sau a treia catastrofă naturală cea mai costisitoare din istoria Statelor Unite", a explicat directorul adjunct al biroului de buget al Casei Albe, Jeffrey Zients, într-o scrisoare adresată preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, John Boehner.
   
Guvernatorii statelor New York şi New Jersey, cele mai puternic afectate de furtună, au salutat această solicitare a lui Obama într-un comunicat comun.
   
Această sumă, dacă va fi aprobată de aleşii Congresului, va permite nu doar "o reconstrucţie mai bună şi mai solidă ca înainte" a zonelor afectate, însă şi "o mai bună protecţie a regiunii împotriva consecinţelor devastatoare ale unor furtuni viitoare", au asigurat guvernatorii, Andrew Cuomo pentru New York şi Chris Christie pentru New Jersey.
   
Conform aceleiaşi surse, "această cerere este efectuată pentru a permite o flexibilitate cât mai mare autorităţilor acestor state".
   
La 29 noiembrie, la o lună după trecerea furtunii Sandy, pagubele pentru cele trei state foarte afectate au fost estimate la peste 80 de miliarde de dolari. Guvernatorul Connecticut a solicitat 3.2 miliarde guvernului federal, după ce Christie a evocat cifra de 36,9 miliarde şi Cuomo a vorbit de 41,9 miliarde de dolari.
   
Sandy s-a soldat cu 110 morţi şi a afectat sute de mii de case şi afaceri.
   
Solicitarea lui Obama intervine într-un moment complicat, în timp ce Congresul negociază cu Casa Albă un acord asupra reducerii deficitelor, într-o ţară în care datoria statului federal atinge 16.292 miliarde de dolari (108 la sută din produsul intern brut) şi unde deficitul a depăşit 1.000 miliarde în ultimele patru exerciţii bugetare.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close