Antena 3 CNN Externe Cât de liberă e presa în China? O jurnalistă renumită, trimisă în judecată pentru divulgarea unor secrete de stat

Cât de liberă e presa în China? O jurnalistă renumită, trimisă în judecată pentru divulgarea unor secrete de stat

Cât de liberă e presa în China? O jurnalistă renumită, trimisă în judecată pentru divulgarea unor secrete de stat
de O.P.    |    21 Noi 2014   •   09:25

Procesul unei renumite jurnaliste chineze, acuzată că a divulgat 'secrete de stat', a început vineri la Beijing, în ciuda apelurilor la eliberarea sa lansate de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului, relatează AFP.

Gao Yu (70 de ani) a compărut în fața instanței într-o audiere cu ușile închise și riscă închisoarea pe viață pentru acuzații de care susține că nu se face vinovată. Presa străină nu a primit permisiunea de a pătrunde în tribunal.

Fosta titulară a postului de redactor-șef adjunct al revistei 'Economics Weekly' a fost arestată în aprilie, într-un val de acțiuni care au vizat militanți pentru drepturile omului în apropierea împlinirii a 25 de ani de la protestele reprimate din piața Tiananmen.

Jurnalista este acuzată că 'a transmis secrete de stat unor surse din afara Chinei', a indicat poliția din Beijing.

Mai precis, potrivit organizației Human Rights Watch (HRW), i se reproșează că a trimis unui site cu sediul în SUA un document intern al Partidului comunist chinez care milita pentru o consolidare a cenzurii împotriva ideilor reformiste.

La 8 mai, Gao Yu, recompensată cu mai multe premii internaționale, a apărut la televiziunea de stat chineză, într-un reportaj în care își mărturisea vinovăția. Dar, le-a explicat ea mai târziu avocaților săi, aceste mărturisiri au fost obținute prin amenințări.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close